SpaceX sparge monopolul lansărilor de echipamente militare pe orbită. O racheta Falcon 9, lansată cu succes

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O rachetă de tip Falcon 9, aparținând companiei aerospațiale SpaceX, a fost lansată luni, de la baza Cape Canaveral, din Florida, transportând pe orbită un satelit pentru Armata americană și marcând spargerea monopolului pentru astfel de lansări deținut timp de zece ani de un parteneriat al companiilor Lockheed Martin și Boeing, transmit AFP și Reuters.

Racheta a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy la ora locală 7:15 a.m. (11:15 GMT) pentru a plasa pe orbită un satelit militar secret pentru U.S. National Reconnaissance Office, o agenție din cadrul Ministerului american al Apărării care operează rețeaua de sateliți de spionaj aparținând Statelor Unite.

La 9 minute după lansare, prima treaptă a rachetei a aterizat controlat, la punct fix, în perimetrul bazei aeriene de la Cape Canaveral, aflată la sud de Centrul Spațial Kennedy.

Elon Musk, CEO al SpaceX, se luptă de mai mulți ani să spargă monopolul lansărilor de echipamente militare deținut de United Launch Alliance, parteneriatul dintre giganții Lockheed Martin și Boeing.

Lansarea de luni este cea de-a 34-a misiune pentru SpaceX și cea de-a 5-a dintre cele peste 20 de lansări programate pentru anul în curs.

Amintim că, acum doi ani, după lansarea cu succes a unei capsule Dragon, într-o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale, compania producătoare, SpaceX, nu a reuşit să recupereze primul etaj al lansatorului, care a aterizat cu o viteză prea mare pe o barjă din Oceanul Atlantic, după care a explodat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...