Ion Sturza: Mă supără că oamenii mei nu ies din ipostaza de săraci proști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul premier Ion Sturza declară că oamenii din Moldova merită din plin să aibă o viață decentă, să cunoască și alte culmi, doar că s-au obișnuit cu o ală ipostază. Asta îl nemulțumește la culme pe Sturza, declară el într-un interviu pentru adevarul.ro.

Ion Sturza a povestit în interviu despre viața sa ca politician, iar apoi despre comentariile acide pe care le face adesea pe rețelele de socializare vizavi de un eveniment politic sau altul.

„Sunt mai degrabă sarcastic. Mă supără că oamenii mei nu ies din ipostaza de săraci proşti. Ei merită să aibă o viaţă mai decentă, în special cei tineri. Să fie parte a unei lumi civilizate şi nu a unei lumi obscure după Ural”, a declarat Sturza.

Ion Sturza menționează că foarte mulți moldoveni încă se simt atrași de Uniunea Sovietică și încă vor să facă parte din acel spațiu comunitar, unit pe care l-a desenat puterea de atunci. Odată ajunși în libertate, moldovenii nu au știut ce să facă cu ea, menționează fostul premier și nu au știut să gestioneze situația așa cum au făcut-o, de exemplu, Țările Baltice.

„Trebuie înţeles că Uniunea Sovietică a fost un avantaj, pentru că sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural şi lingvistic atât de vast a oferit multe privilegii. Ceea ce pot să spun cu regret e că noi nu am gestionat corect darul de a fi un stat independent. N-am avut la nivel genetic noţiunea de stat, cum au fost Ţările Baltice şi România. Trebuiau construite poveştile acestea – stat, sistem de drept, sistem economic, tot. Aici nu s-au descurcat moldovenii şi, din păcate, tot mai mulţi consideră că e un stat surogat, un stat semi-eşuat, deşi eu nu cred aşa ceva”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...