Șeful Procuraturii Anticorupție: Vom cere ajutorul FBI pentru a identifica beneficiarii finali din „Laundromat”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a declarat că va cere ajutorul Biroului Federal de Investigații din SUA pentru a înainta în cercetări în dosarul numit „Laundromat”. Deși se află de aproape doi ani pe masa procurorilor, iar jurnaliștii de investigație și alți lideri politici au identificat schema de spălare a miliardelor din Băncile rusești, încă din 2013, șeful Procuraturii Anticorupție declară că acum acuzatorii de stat sunt gata să treacă „la cea de-a doua etapă” a investigațiilor.

„Dacă până acum Procuratura Anticorupție și ofițerii CNA au investigat toate acțiunile factorilor din Republica Moldova implicați în această schemă (judecători, bănci comerciale, judecători de instrucție), acum începem investigațiile pe plan extern, lucru care bineînțeles impune colaborări cu multe state. Când zic investigații pe plan extern mă refer la tranzacțiile făcute, companii implicate și beneficiarii finali. În acest sens vă mai pot spune că pregătim demersuri către colegii de la FBI pentru a ne ajuta să identificăm împreună acești beneficari. Or vă amintesc că miliardele respective erau în valută americană ceea ce le permit instituțiilor din SUA să urmărească circuitul lor mult mai simplu”, a declarat Morari într-un interviu pentru deschide.md.

Anterior, procurorii declarau că investigațiile în dosarul „Laundromat” nu pot înainta din cauza că organele competente din Rusia nu sunt receptive și nu răspund la anumite solicitări. De cealaltă parte, oficialii ruși s-au declarat nedumeriți de acuzațiile părții moldovenești.

„La prima etapă s-a finalizat urmărirea penală şi a fost expediată în judecată cauza penală de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti. În cazul a două persoane – un judecător şi un executor judecătoresc – au fost anunţaţi în căutare internaţională, pe numele lor fiind emis mandat de arestare, deoarece se ascund de organul de urmărire penală. La fel a fost trimis în judecată dosarul celor 4 persoane de la BNM, inclusiv a fostului vicepreședinte al instituției. Vă mai spune că s-a avansat semnificativ și pe dosarele persoanelor din conducerea Moldincondbank”, a mai declarat Morari.

Menționăm că dosarul „Laundromat” ține de o schemă de spălare de bani. Este vorba despre circa 20 de miliarde de dolari, bani de proveniență dubioasă, prin băncile rusești, iar procesul a fost „legalizat” cu ajutorul instanțelor moldovenești de judecată. Schema ilegală a fost numită „cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...