Guvernul încă identifică resurse pentru a susține Grădina Botanică: Cum se pot implica oamenii obișnuiți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat Grădina Botanică, după ce instituția a fost grav afectată în urma intemperiilor din 20 și 21 aprilie. Cu toate acestea Guvernul încă identifică resurse pentru a ajuta instituția. În același timp a fost lansată campania „Oamenii ajută copacii”, iar ideea îi aparține lui Igor Guzun.

80% din dintre arborii și arbuștii decorativi din genofondul exotic al Grădinii Botanice au fost distruși. Astfel, au fost deteriorate numeroase specii din zona mediteraneană care deja erau în creștere, era format aparatul foliar, iar zăpada care a căzut, a distrus coronamentul, arborii și speciile respective urmând a fi excavate și înlocuite cu arbori noi. De asemenea, au suferit foarte mult speciile din sistemele de luncă – plopul, salcia, mesteacănul, este scris într-un comunicat al Academiei de Științe a Moldovei.

În ideea unei eventuale susțineri din partea Guvernului, Pavel Filip a menționat că actualmente se identifică resursele necesare, reiterând că „Grădina Botanică are nevoie de finanțare pentru a restabili acest genofond care a fost distrus. Suntem în proces de acumulare de fonduri, în general”, a precizat premierul, specificând că în acest sens deja se poartă discuții cu mulți prieteni ai Republicii Moldova, parteneri externi.

(GALERIE FOTO) „Tragedie ecologică”: Grădina Botanică din Chișinău a pierdut circa 80% din arborii de colecție

Șeful Executivului a precizat și faptul că este foarte dificil de estimat acum pierderile, pentru că acestea nu sunt niște pierderi directe care pot fi calculate, iar în cazul Grădinii Botanice nu este vorba doar de un calcul financiar, este o pierdere mult mai mare. Au fost distruse plante, arbori și arbuști care sunt specii de unicat, de aceea, este foarte greu de făcut o evaluare.

În timp ce oficialii vor căuta soluții numeroși voluntari ajutat la înlăturarea consecințelor intemperiei, iar societatea civilă a lansat campania „Oamenii ajută copacii”, astfel fiecare poate dona pentru restabilirea celei mai importante „cărți de vizită” a Republicii Moldova.

Beneficiar: MF-Trezoreria de Stat, Grădina Botanică (Institut AȘM)
Cod fiscal: 1005600032960
Chișinău str. Pădurii 18
Cont trezorerial:TREZMD2X 33114001
IBAN: MD08TRPAAA144114B01165AA – valută națională


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...