Dodon vrea să organizeze un marș de 9 mai. „Este sărbătoarea noastră și nu vom permite nimănui să o schimbe”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De mai mulți ani, în Republica Moldova, data de 9 mai trezește controverse în societate. Unii nostalgici aleg să sărbătorească victoria poporului sovietic asupra Germaniei naziste, alții, însă, sărbătoresc Ziua Europei. Președintele Dodon, un pro-rus convins, a dat de înțeles că nu va da voie ca cei orientați spre Europa, să „fure sărbătoarea adevărată”.

„9 mai este Ziua Victoriei, este sărbătoarea noastră și nu vom permite să fie schimbată cu alte sărbători”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui miting organizat cu prilejul Zilei de 1 mai.

Menționăm că pe 9 mai 1945 s-a declarat oficial victoria URSS asupra Germaniei naziste, iar de atunci popoarele ex-sovietice sărbătoresc. Unii, însă, s-au detașat de această sărbătoare menționând că nu este a lor.

Pe de altă parte, pe 9 mai 1950 s-a semnat declarația Schuman, prin care ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei. Țările componente sărbătoresc atunci „Ziua Europei”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...