Fostul premier Ion Sturza: Politica a fost un accident istoric

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După aproape 20 de ani de când a ocupat funcția de premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, spune că accesul său în politică a fost un accident istoric. El spune că nici măcar nu a fost politician ci un tehnocrat, doar că în acea perioadă nu se cunoșteau asemenea noțiuni.

„A fost un accident istoric. Nu am fost politician şi n-am avut o carieră politică. A fost un fel de tehnocraţie, dacă vreţi, dar pe atunci nu ştiam că se numeşte aşa. Am fost invitat, în 1998, de politicieni să gestionăm o perioadă extrem de complicată pentru Republica Moldova, când s-au cumulat multe probleme economice, cu reforme multiple, plus că a mai venit şi o criză mare din zona Rusiei”, a declarat Ion Sturza într-un interviu pentru adevarul.ro.

Sturza consideră că reformele pe care le-a implementat au dus țara spre o traiectorie pozitivă, în condiții deloc ușoare. După ce lucrurile s-au stabilizat, însă, echipa lui Sturza a fost „trimisă la plimbare”, spune fostul premier. Nu a rămas decepționat și s-a retras liniștit. Nici nu și-ar fi dorit să-și continue parcursul.

„Ca să fii politician, trebuie să fii un fel de animal cu specificul său. Un cinic. Un om care e capabil să treacă peste anumite lucruri care ţin de morală şi etică. În plus, cel mai complicat lucru pentru mine a fost să văd zilnic suferinţa oamenilor şi să simt incapacitatea de a-i ajuta imediat”, a menționat Sturza.

Ion Sturza a declarat că este absolut imposibil să fii și politician și un om onest în același timp. Fostul premier mărturisește și ce își reproșează din scurta sa carieră politică:

„Faptul că n-am reuşit să aducem totuşi mai multă prosperitate care ar fi schimbat mentalitatea moldovenilor şi n-ar mai fi continuat să trăiască cu iluzia că fosta Uniune Sovietică, Rusia, e numai de bine. Timpul a demonstrat că nu e aşa. Inclusiv evoluţia din Federaţia Rusă. N-am putut să-i convingem şi astăzi oamenii trăiesc cu iluzia că Uniunea Sovietică a fost OK, asociază Rusia cu fosta Uniune Sovietică şi votează pe cine votează”, a declarat Sturza.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...