Potrivit rezultatelor parţiale, citate de Reuters, Renzi a obţinut circa 72% din voturile de la alegerile interne, organizate în cabine de vot improvizate în întreaga ţară şi la care s-au prezentat circa 2 milioane de membri de partid.

Ministrul Justiţiei, Andrea Orlando, a fost votat de 19%, în timp ce guvernatorul regiunii sudice Puglia, Michele Emiliano, a primit circa 9% din voturi.

Ambii oponenţi, ca şi premierul Paolo Gentiloni, l-au sunat pe câştigător să-l felicite, iar Renzi a susţinut un discurs al victoriei la sediul partidului.

"Este o responsabilitate extraordinară, mulţumesc din toată inima acestei comunităţi de femei şi bărbaţi care cred în Italia, înainte împreună", a scris pe Twitter Renzi, citat de AFP.

Învingătorul din această duminică va conduce PD la viitoarele alegeri legislative, prevăzute pentru primăvara lui 2018, numai dacă parlamentarii nu ajung mai devreme la un acord în privinţa unei reforme electorale în vederea alegerilor anticipate.

În prezent, legea prevede un scrutin proporţional într-un tur pentru cele două Camere, dar cu puternică primă majoritară la Camera Deputaţilor dacă un partid ajunge la 40% din voturi, o disparitate pe care preşedintele Italiei doreşte să o vadă rezolvată înainte de vot.

În cursul singurei dezbateri televizate pe care a acceptat-o cu adversarii săi, Matteo Renzi a afirmat miercuri seară că va face "totul pentru a reda ţării energia, elanul şi vigoarea", criticând "imobilismul ce pare că a blocat viaţa politică şi instituţională" a ţării după palma de la referendum.

În vârstă de 42 de ani, Matteo Renzi a demisionat din funcţia de şef al guvernului în decembrie, după respingerea masivă de către italieni la un referendum a reformei constituţionale din care îşi făcuse principalul cal de bătaie.

Pe acest fond şi în faţa contestării din partea aripii stângi a PD, el s-a retras la jumătatea lunii februarie de la conducerea partidului cu obiectivul de a obţine o nouă legitimitate într-un nou scrutin.