(SONDAJ) Lupta împotriva corupției, în percepția cetățenilor: O reglare de conturi între clanurile oligarhice și mimare a reformelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reținerile din ultima vreme operate de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție a unor miniștri, viceminiștri, foști și actuali funcționari de stat, cunoscuți oameni de afaceri etc. sunt percepute de cetățenii țării mai degrabă ca o reglare de conturi între clanurile oligarhice și mimare a reformelor, decât un început real al reformelor în țara noastră. Cel puțin asta relevă datele Barometrului Opiniei Publice pentru luna aprilie 2017, făcut public la finele săptămânii trecute.

Astfel, întrebați ce părere au vizavi de acțiunile axate pe lupta cu corupția întreprinde în ultima vreme în țara noastră, cum ar fi arestarea unor persoane publice și oameni de afaceri, demiterea unor conducători de instituții etc.), doar 28% dintre respondenți au opinat că „aceste acțiuni sunt un început al reformelor reale în țara noastră”.

Vedeți și: (SONDAJ) 7 din 10 moldoveni cred că Moldova e pe calea unui regim totalitar condus de un singur om. Doar unul din 20 nu este de acord cu asta

Cei mai mulți însă, au fost de părerea că „aceste acțiuni reprezintă o reglare de conturi dintre grupurile oligarhice” (29%). O altă parte din respondenți au fost de părerea că „aceste acțiuni reprezintă o imitare a reformelor și vor agrava și mai mult situația din țară” (17%), în timp ce un procentaj de 15 la sută au fost de părerea că, deși nu suntem în campanie electorală, „aceste acțiuni sunt realizate special în campania electorală pentru a ridica ratingul unui partid sau candidat politic”.

Un număr de 12% dintre respondenți nu au știut cum să răspundă la această întrebare sau au refuzat să ofere un răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 aprilie 2017, pe un eșantion de 1.100 de respondenți în circa 80 de localități ale republicii.

Amintim că în ultima vreme CNA și Procuratura Anticorupție au reținut în dosare de corupție mai multe persoane publice printre care miniștrii Eduard Grama și Iurie Chirinciuc, viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, șeful Direcției municipale Transport, Igor Gamrețchi, fostul președinte al raionului Criuleni Vitalie Rotaru, un cunoscut om de afaceri și alte persoane cunoscute.

Screenshot_22


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...