"Preşedintele parlamentului a fost ales în conformitate cu legea, iar în perioada următoare va fi ales un nou guvern, în conformitate cu legea şi Constituţia", a anunţat într-un comunicat difuzat duminică SDSM, care-şi acuză rivalul de dreapta că încearcă să împiedice un transfer paşnic al puterii.

Joi, alegerea unui nou preşedinte al parlamentului Macedoniei, albanezul Talat Xhaferi, de către coaliţia de social-democraţi a lui Zoran Zaev şi partide ale minorităţii albaneze, a provocat furia unor manifestanţi simpatizanţi ai dreptei (VMRO-DPMNE), care au spus că acest vot este incorect. Zoran Zaev a fost văzut cu chipul însângerat, în haosul care a urmat pătrunderii în hemiciclu a unor simpatizanţi ai VMRO-DPMNE a fostului premier Nikola Gruevski.

Formaţiunea VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, care trebuiau să ducă la ieşirea ţării din impasul politic creat de publicarea unor înregistrări ilegale privind fapte de corupţie în care ar fi fost implicată formaţiunea de dreapta. Însă nu a reuşit să îşi asigure o majoritate din cei 120 de deputaţi din legislativ. Preşedintele de dreapta, Gjorge Ivanov, a refuzat la rândul său să îl lase pe liderul social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, să formeze cu partidele albaneze un guvern de coaliţie, în contextul în care acesta ar dispune totuşi de o majoritate în parlament (67 din 120 de deputaţi).

Simpatizanţi ai dreptei manifestează zilnic de mai multe săptămâni la Skopje, susţinând că un guvern al SDSM şi al partidelor albaneze ar aduce atingere unităţii naţionale a Macedoniei. Ei resping în special o solicitare de a oferi limbii albaneze statutul de limbă oficială pe întreg teritoriul, prima etapă, în opinia lor, a unei dezmembrări a ţării.