Câte locuinţe sunt în Republica Moldova

În Republica Moldova sunt 1.236.575 locuințe, din care 61 la sută sunt amplasate  în mediul rural, iar 39 la sută în mediul urban, arată datele RPL2014.

Din total locuințe, 82,6% sunt ocupate, iar 17,4% sunt neocupate. Locuințele neocupate în proporție de 72 la sută sunt destinate pentru vânzare sau închiriere și 28 la sută sunt locuințe de vacanță.

Gradul de ocupare a locuințelor diferă în aspect teritorial, astfel încât în 17 raioane ponderea locuințelor ocupate este mai mică decât media pe țară.

Dacă ne referim la locuințele neocupate, cea mai mică pondere pe motiv de vânzare și închiriere a fost înregistrată în raioanele Criuleni, Glodeni și Dubăsari (mai puțin de 50%).

De notat că datele recensământului mai aratăcă pentru 78,7% din locuințele ocupate, bucătăria este cameră separată în locuinţă, cu 24,3 p.p. mai mult în orașe decât la sate. În mediul rural, circa 16% din locuințele ocupate dispun de bucătărie separată în afara locuinţei (sarai, căsoaie etc.).

În fiecare a doua locuință ocupată, drept sursă de energie pentru gătit este folosit gazul natural, 39,8%  utilizează gaz lichefiat (butelie) și 7,6% – lemn, cărbune, energie electrică, etc. În orașe, pentru 83,3% locuințe ocupate sursa principală de energie pentru prepararea bucatelor este gazul natural, iar la sate predomină gazul lichefiat cu o pondere de 58,5%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.