(INFOGRAFIC) Cum au ajuns câteva corporaţii să aibă mai mulţi bani decât sute de ţări la un loc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cele mai puternice corporaţii din lume au ajuns să controleze mai mulţi bani decât reuşesc să o facă sute de ţări la un loc, arată un raport Global Justice Now.

În topul celor mai mari 100 de entităţi economice, 69 de poziţii sunt ocupate de companii multinaţionale, fapt ce ilustrează puterea tot mai mare aflată în mâinile corporaţiilor internaţionale, relatează The Guardian.

Raportul Global Justice Now arată că averile controlate de primele 10 corporaţii din top ating valoarea de 285.000 de miliarde de dolari, în condiţiile în care ultimele 180 de ţări din clasament, printre care se află şi Irlanda, Indonezia, Israelul, Columbia, Grecia, Africa de Sud, Irakul şi Vietnamul abia adună împreună 280.000 de miliarde de dolari.

Evoluţii contrare

Contracţia economică din China a diminuat ritmul de dezvoltare din mai multe ţări emergente din Asia, Africa sau America de Sud. În schimb, proporţiile unor corporaţii de top au crescut rapid.

10 din cele mai mari companii multinaţionale, printre care giganţii Walmart, Apple şi Shell, reuşesc să producă la un loc mai mulţi bani decât multe ţări din lume, după cum demonstrează analiza ONG-ului londonez.

O mare parte din averile corporatiste sunt generate de compromisurile fiscale făcute de diverse guverne în detrimentul cetăţenilor, susţin analiştii Global Justice Now.

De altfel, în top 200 entităţi economice globale, numărul companiilor din lista creşte brusc la 153, multe ţări de pe cele trei continente menţionate mai sus negăsindu-şi loc în acest clasament, în ciuda resurselor naturale de care dispun.

Cauza problemelor globale

„Vasta bogăţie şi puterea acumulate de corporaţii se află la baza majorităţii problemelor grave din lumea de azi: inegalitatea socială şi modificările climatice.

Goana după profit pe termen scurt pare să ignore drepturile de baza pentru milioane de oameni. Datele acestea arată că problema se înrăutăţeşte”, argumentează Nick Dearden, directorul Global Justice Now.

Organizaţia susţine că a făcut public raportul că să forţeze mâna guvernului britanic să accepte o propunere depusă de Ecuador la ONU privind „impunerea unor obligaţii clare pentru corporaţii în privinţa respectării drepturilor omului”.

„Guvernul Marii Britanii a susţinut creşterea puterii corporatiste prin facilităţi fiscale, acorduri comerciale şi ajutoare de stat acordate marilor companii. Susţinerea totală manifestată faţă de acordul TTIP este ultimul exemplu asupra modului în care guvernul susţine marile afaceri.

În mod ruşinos, acelaşi guvern se opune propunerii făcute de ţările în curs de dezvoltare de a reclama corporaţiile la ONU pentru impactul activităţii lor asupra drepturilor omului”, mai spune directorul Dearden.

În topul global al entităţilor economice, primele nouă poziţii sunt ocupate de ţările cu economii puternice: Statele Unite, China, Germania, Japonia, Franţa, Marea Britanie, Italia, Brazilia şi Canada.

Locul 10 îi revine însă gigantului din retail Walmart. Până la poziţia cu numărul 26, ocupată de Apple, în top mai apar: Reţeaua Electrică de Stat din China (14), China Naţional Petroleum (15), Sinopec Group (16), Shell (18), Exxon Mobil (21), Volkswagen (22), Toyota (23).

f


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...