Potrivit declaraţiei lui Jeff Davis, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, o unitate formată din 50 de militari americani şi 40 de combatanţi ai forţelor de comando afgane a lansat o operaţiune heliopurtată miercuri seara în apropierea unui presupus cartier general al Statului Islamic în provincia Nangarhar (estul ţării), utilizat de Abdul Hasib, considerat de Pentagon a fi şeful grupării Statul Islamic în Afganistan.

Responsabili ai Pentagonului presupun că Hasib a fost ucis în această operaţiune, dar nu dispun de dovezi concrete pentru moment, a afirmat Davis.

"Dacă se confirmă, decesul emirului Hasib şi al acoliţilor săi va afecta în mod important operaţiunile Statului Islamic în Afganistan şi ne va ajuta să ne atingem obiectivul de a-l distruge în 2017', a indicat comandamentul american în Afganistan într-un comunicat.

Potrivit acestei surse, "mai mulţi înalţi responsabili' ai Statului Islamic şi ai Khorassan, aripa sa locală, şi "circa 35 de combatanţi' ai acestora au fost ucişi.

Dar, în cursul acestei operaţiuni, sergenţii Joshua Rodgers şi Cameron Thomas, membri ai forţelor speciale Rangers al armatei terestre americane, şi-au pierdut de asemenea viaţa. O anchetă a fost deschisă cu privire la acest caz.

"Anchetăm circumstanţele morţii în luptă a doi Rangers ai armatei terestre la începutul unei bătălii intense care a durat trei ore', a indicat Davis. "Este posibil ca cei doi militari să fi fost loviţi de tiruri din propria tabără", a precizat el.

Investigaţiile urmează să stabilească dacă gloanţele care i-au ucis au fost trase de colegii lor americani, de membri ai forţelor afgane care efectuau asaltul împreună cu ei sau de jihadişti. Un membru al comandoului american a fost de asemenea rănit.

"Luptând alături de partenerii noştri afgani, Josh şi Cameron au dovedit că erau pregătiţi să înfrunte pericolul şi să dea o lovitură puternică inamicilor noştri', a comentat Jim Mattis, ministrul american al apărării.

Tabăra jihadistă era situată în apropierea reţelei de tuneluri vizate de armata americană în 13 aprilie prin lansarea celei mai mari bombe fără încărcătură nucleară utilizate vreodată în lupte.

Pentagonul estimează că aproximativ o mie de jihadişti sunt activi în continuare în Afganistan — unde intraseră la începutul anului 2015 — adică cu jumătate mai puţini decât atunci când atinseseră o formă de vârf.