Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.04.2017

Parlamentul a votat pentru ca ziua de 9 mai să fie Ziua Europei

Parlamentul a votat pentru ca ziua de 9 mai să fie Ziua Europei

Începând din acest an, ziua de 9 mai va fi marcată oficial în Republica Moldova ca și Ziua Europei. În ședința Parlamentului din 28 aprilie 2017 deputații au votat completarea hotărârii Parlamentului 433-XII din 26 decembrie 1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova și au votat un proiect de lege care completează articolul 111 al Codului Muncii, care nominalizează zilele de sărbătoare nelucrătoare. 
Ambele proiecte au fost avizate pozitiv și de Guvernul Republicii Moldova.

9 mai este numită și Ziua Schumann. În această zi este celebrată declarația istorică a ministrului francez de externe, făcută în 1950. Prin declarația sa, propune unirea industriilor de oțel și de cărbune a Franței și Germaniei de Vest, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, acest eveniment fiind un moment fundamental în istoria Europei.

Deputatul Mihaela Spătaru, unul dintre autorii proiectului, a declarat că instituirea zilei de 9 mai – Ziua Europei, este un pas firesc: “Integrarea europeană este prioritate națională, inclusă în programul de activitate al guvernului actual, inclusiv în programele de activitate ale guvernelor din 2009 încoace. Mai mult de jumătate din proiectele pe care le votăm aici, în Parlament, vin să racordeze legislația noastră la cea europeană. Directivele europene sunt argumentele pentru multe modificări legislative. Agenda de Asociere și Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere sunt documentele în baza cărora spunem astăzi dacă ne-am îndeplinit activitatea ca și legislativ.”

Proiectul de lege a fost votat în două lecturi, iar proiectul hotărârii - în unanimitatea celor prezenți în sală.

Autorii proiectului sunt deputații Mihaela Spătaru, George Mocanu, Ștefan Creangă, Nae-Simion Pleșca, Ion Balan, Vladimir Hotineanu, anunță Grupul Parlamentar Popular European.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus