Ziua Europei, marcată oficial pe 9 mai

Ziua Victoriei şi Ziua Europei vor fi sărbătorite, în aceeaşi zi, pe 9 mai. Aceasta după ce astăzi Parlamentul a decis ca cele două sărbători să fie marcate concomitent. Iniţiativa legislativă, propusă de un grup de deputaţi neafiliaţi, a fost votată în două lecturi de 56 de deputaţi.

Democratul Marian Lupu a ţinut să precizeze că cele două sărbători nu se contrazic, ele se complementează.

“Pe calea acestor iniţiative, noi oferim tuturor cetăţenilor ţării dreptul şi posibilitatea să sărbătorească şi Ziua Victoriei, de la 1945, şi Ziua de 9 mai, Ziua Europei, care a intervenit cu câţiva ani mai târziu“, a declarat Marian Lupu.

Proiectul însă a fost criticat de deputaţii socialişti. “Considerăm că este un lucru absolut inutil. Sute de mii de cetăţeni, pe 9 mai sărbătoresc Ziua Victoriei, este o bună tradiţie a societăţii, merită să o păstrăm şi să o dezvoltăm”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea.

Şi deputatul comunist Oleg Reidman a spus că multe ţări europene marchează Ziua Europei în data de 5 mai, când a fost fondat Consiliul Europei. “Ar fi logic ca şi în ţara noastră să celebrăm Ziua Europei la această dată”, a declarat el.

În final, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a reiterat că proiectul nu prevede înlocuirea Zilei Victoriei, ci complementarea zilei de 9 mai cu o altă zi.

Până în prezent, în R. Moldova la 9 mai se sărbătorea oficial doar „Ziua Victoriei”.

Ziua Europei este marcată anual de către comunitatea europeană pe 9 mai. Sărbătoarea a fost instituită în memoria ministrului Afacerilor Externe al Franţei, Robert Schuman, care este considerat iniţiatorul  fondării Uniunii Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.