„Respectarea legii este foarte importantă atât pentru businessul local, cât şi pentru investitorii străini. Un investitor trebuie să aibă siguranţă că Republica Moldova este locul unde poate veni acum. Securitatea alimentară, standardele de calitate şi protecţia consumatorilor sunt domenii unde mai rămân multe de făcut. Republica Moldova este o ţară mică şi sunt sigur că o voinţă politică şi o abordare corectă pot face ca aceste lucruri să se întâmple relativ repede”, a declarat Pirkka Tapiola.

Acestea au fost concluziile şefului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, după aproape trei ani de la semnarea Acordului de Liber Schimb de către ţara noastră. Pentru a îmbunătăţi standardele de calitate şi a face produsele moldoveneşti mai competitive, Bruxelles-ul a demarat atunci un proiect de asistenţă tehnică. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, a remarcat ambasadorul UE la Chişinău.

„Dacă vă uitaţi la cifre, 65 la sută din exporturile moldoveneşti sunt direcţionate acum pe piaţa UE. 65 la sută de exporturi în UE este rezultatul unui proces îndelungat şi al măsurilor de facilitare care au făcut lucrurile să se mişte înainte. Este impresionant faptul că exportul de produse agricole moldoveneşti pe piaţa comunitară a crescut cu mai mult de 30 la sută. Ţin să remarc faptul că majorările au avut loc în perioada implementării acestui proiect”, a menţionat Pirkka Tapiola.

Drept mulţumire, ministrul Economiei a sugerat fără pic de ezitare că Republica Moldova aşteaptă noi ajutoare din Occident. „Sunt sigur că orice sfârşit va avea în scurt timp un nou început sub altă formă. Sunt convins că UE va susţine acordarea unei asistenţe în continuare în acest domeniu”, a spus ministrul Economie, Octavin Calmâc.  

În cadrul proiectului, Uniunea Europeană a oferit un ajutor financiar de 30 de milioane de euro pentru promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltarea exportului şi atragerea investiţiilor străine, dar şi pentru supravegherea pieţei. Potrivit liderilor de proiect, numai în ultimii doi ani, Republica Moldova a exportat produse şi bunuri pe piaţa comunitară în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari. Totodată, exporturile au crescut cu 15 la sută de la semnarea Acordului de Liber Schimb.