Cine va lua locul Lilianei Palihovici în Parlament?! Candu: Există o tradiție ca această funcție să revină opoziției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Liliana Palihovici, și-a depus în această seară mandatul de deputat. Anunțul a fost făcut de la tribuna Parlamentului cu câteva minute înainte de încheierea ședinței plenare. Astfel, rămâne vacant un mandat de deputat în lista candidaților supleanți ai PLDM, precum și fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului.

Potrivit listei candidaților supleanți la funcția de deputat din partea PLDM, următorul candidat după Iurie Chiorescu, ultimul acces în Parlament și care a declarat astăzi că aderă la Partidul Democrat, este Nicolae Olaru – poziția 35 din lista partidului, magistru în administrație publică originar din satul Sîrcova, raionul Rezina, care a mai fost deputat liberal-democrat în legislatura 2010-2014.

Cât ține de poziția de vicepreședinte al Parlamentului ocupată până astăzi de Liliana Palihovici, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că a aflat despre demisia acesteia odată cu anunțul făcut de la tribună, astfel nu s-a discutat despre aceasta.

„Se va decide după ce ne vom consulta cu fracțiunile parlamentare și în majoritatea parlamentară”, a spus Candu, menționând că „există o tradiție ca această funcție să revină opoziției parlamentare”. „Nu ne grăbim și așteptăm săptămâna viitoare”, a mai declarat Candu solicitat de presă.

Trebuie de menționat însă că Liliana Palihovici a fost numită în calitate de vicepreședinte de Parlament nu din partea opoziției, ci din partea majorității parlamentare atunci când, ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie 2014 a fost formată coaliția minoritară PLDM-PDM. Atunci reprezentantul opoziției în prezidiul Parlamentului a fost numit comunistul Vladimir Vitiuc, actualmente deputat al fracțiunii Partidului Democrat.

Actualmente cea mai numeroasă fracțiune din opoziția parlamentară este oficial PSRM cu 24 de mandate de deputat, urmată de grupul PPEM – cu 10, PCRM – cu 7, și PLDM – cu 6 deputați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...