Punctul de control Curiurgan-Pervomaisk, care a trezit dispute și nemulțumiri din partea autorităților separatiste, își va începe activitatea la sfârșitul lunii mai

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sfârșitul lunii mai, cel târziu începutul lunii iunie. Acestea sunt termenele dictate de autorități în ceea ce privește inițierea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk. Deși autoritățile separatiste s-au opus vehement creării acestui post, cei din dreapta Nistrului spun că punctul de control nu va periclita în niciun fel activitatea agenților economici din Transnistria.

„Intenția autorităților moldovenești de a stabili acolo controlul este absolut firesc și legitim. Instituirea acestui control este în deplină concordanță cu principiile internaționale. Negocierile cu partea ucraineană au durat foarte mult dar într-un final s-a ajuns la concluzia că trebuie instituit acest control. Proiectul în cauză este sprijinit și de Uniunea Europeană”, a menționat viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii.

Scopul controlului este de a facilita transportul de mărfuri și persoane în acea zonă, a precizat oficialul, iar acest control nu va prejudicia în niciun fel activitatea agenților economici din stânga Nistrului.

„Va facilita importul-exportul, va reduce timpul și cheltuielile. Ca să dau un exemplu, agenții economici din regiunea transnistreană sunt nevoiți să se deplaseze prin punctele de frontieră controlate de Republica Moldova, vămuirea mărfurilor exportate se efectuează, de exemplu, la vama Căușeni, după aceea nu se mai întorc în regiunea transnistreană dar urmează exportul prin Palanca-Tudora, de exemplu. În așa fel, în baza unor analize efectuate de misiunea Eubam, se va câștiga timp prin scurtarea traseului”, a explicat Darii.

Controlul are și scopul combaterii fenomenelor negative: contrabandă, trafic de persoane. Controlul va demara în două etape, spun oficialii.

„La prima etapă care va dura 6 luni, reprezentanții Poliției de Frontieră vor monitoriza fluxul de persoane care traversează frontieră prin acest punct și la solicitarea cetățenilor atât de pe malul drept și stâng ori străini se va efectua controlul de rutină. Nu se va impune un control obligatoriu pe durata celor șase luni. Asta le va permite cetățenilor străini să se regăsească în baza de date și le-ar fi mai ușor când vor ieși din țară că ar putea apărea întrebări prin ce puncta ați intrat în Republica Moldova. Serviciul vamal va oferi și servicii de vămuire la punctul Cuciurgan-Pervomaisk. Celor din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricții noi” menționează Darii.

Cea de-a doua etapă va prevedea activitatea în comun a Serviciului Vamal moldovenesc cu specialiștii ucraineni. Controlul se va desfășura exact ca și în celelalte puncte de control, fără a fi impuse restricții separatiștilor. Mai mult, bunurile importante în Transnistria nu vor fi supuse controlului fitosanitar, responsabilitatea fiind lăsată în seama autorităților de la Tiraspol.

„Sunt lipsite de temi declarațiile autorităților de la Tiraspol cu privire la pierderile enorme pentru economie și bugetul Transnistriei. Dimpotrivă, este evident că acest control comun și practica din alte puncta de trecere a frontierei, va aduce beneficii. Credem că autoritățile se vor convinge de facilitățile propuse”, a concluzionat viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...