Situație alarmantă în Republica Moldova: 50% din persoanele care trăiesc cu HIV nu își cunosc statutul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conștientizarea puternică din partea autorităților, dar și colaborarea strânsă dintre programul de tuberculoză și cel de HIV/SIDA sunt aspectele din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, care l-au impresionat pe trimisul special al Secretarului General al ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală, Michel Kazatchkine. Cu toate acestea, profesorul consideră că situația rămâne încă a fi „fragilă”.

Profesorul a precizat că 50% dintre persoanele, care trăiesc cu HIV în Republica Moldova nu își cunosc statutul, ceea ce înseamnă că pot transmite foarte ușor virusul mai departe, orice persoană devenind vulnerabilă. Michel Kazatchkine amintește că utilizarea prezervativelor asigură o protecție de 99,9%, de aceea persoanele, care au relații sexuale trebuie neapărat să se protejeze pentru a evita riscul de a se infecta.

„Am observat un accent foarte mare plasat pe prevenire și vreau să laud Republica Moldova pentru aceste schimbări, pentru că ele nu au existat mai devreme și acum se observă. Angajamentele însă nu sunt destule, trebuie sprijin financiar, susținerea ONG-urilor, atitudinea tolerantă a societății civile ș.a.”, menționează Michel Kazatchkine, în cadrul unei conferințe de presă.

La întrebarea dacă profesorul are încredere în angajamentele și promisiunile autorităților, trimisul Secretarului General al ONU spune că nu toată puterea stă în mâinile ministrului Ruxanda Glavan, de aceea s-a întâlnit și cu alți membri ai Guvernului.

Michel Kazatchkine se află în vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 25-28 aprilie. În afara de întâlnirea de la Ministerul Sănătății, Excelența Sa a avut programate întrevederi cu miniștrii Justiției și Afacerilor Interne, cu Coordonatorul Rezident al ONU, cu reprezentanții agențiilor Națiunilor Unite, cu ambasadori acreditați în Moldova, dar și cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...