Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Mihai Moroșanu despre peretele negru…

Mihai Moroșanu despre peretele negru din viața sa

Mihai Moroșanu este unul dintre miile de basarabeni deportați în Siberia în perioada represiunilor staliniste. În viața sa, la fel ca și în viețile miilor de deportați, au fost ani de foamete, sărăcie, suferință și dor de casă.

Revenit acasă, a continuat să lupte pentru limba română, pentru istoria și demnitatea Moldovei. Condamnat la trei ani de închisoare pentru că a refuzat să vorbească în limba rusă, el a fost cel care a luptat pentru ca monumentul lui Ștefan cel Mare să nu fie strămutat, iar în locul lui instalat alt monument, al lui Lenin.

În anul 1990, Mihai Moroşanu a fondat şi a fost primul preşedinte al Asociaţiei Victimelor Regimului Totalitar Comunist, luptând pentru drepturile celor care au suferit sub regimul sovietic. Din 1991 până în 2002, a deținut funcția de inspector de stat în construcții.

Mihai Moroșanu locuiește pe strada Ismail din Chișinău, într-un bloc cu nouă etaje. Acum doi ani, în fața blocului, la nici 14 metri distanță, o firmă de construcții a început edificarea unui bloc cu 17 etaje. În prezent, în proporție de 90 la sută, este finisată construcția fațadei. O parte din fațadă este acoperită cu plăci negre, din granit.

Mihai Moroșanu a apelat specialiști în arhitectură, dar și de la Inspecția de Stat în Construcții, demonstrându-le că, proiectul de construcții a acelui bloc nou nu prevede că fațada va avea culoare neagră. Deocamdată, lucrările continuă. Din cauza acestei culori sumbre, în locuința lui Mihai Moroșanu și a vecinilor săi nu mai pătrunde lumină pe timp de zi…

Katerina Alexandr