Aproximativ o sută de persoane, inclusiv trei parlamentari, au avut nevoie de îngrijiri medicale după busculada de joi noaptea din Parlament.

Susţinătorii VMRO - o formaţiunea macedoneană naţionalistă - au intrat forţat în principala cameră a legislativului şi i-au atacat pe social-democraţi (SDSM), precum şi pe etnicii albanezi din clădirea Parlamentului din Skopje.

Intrarea forţată a protestatarilor naţionalişti a venit după ce social-democraţii au anunţat alegerea unui etnic albanez ca preşedinte al legislativului, prin ignorarea blocajului parlamentar instituit de VMRO.

Liderul SDSM, Zoran Zaev, s-a numărat printre persoanele rănite în altercaţie, iar imaginile l-au surprins cu faţa acoperită de sânge.

Deşi toate formaţiunile politice au lansat un apel la calm, nu este clar dacă social-democraţii sau albanezii vor participa la consultările organizate de Ivanov.

Preşedintele Ivanov este un aliat apropiat al naţionaliştilor de la VRMO şi a refuzat în mod categoric să-i dea mandat lui Zaev pentru formarea executivului, deşi social-democraţii au reuşit să formeze o coaliţie în legislativul de la Skopje.

Uniunea Europeană a condamnat rapid violenţele din Macedonia.

”Considerăm că violenţa este întotdeauna inacceptabilă, chiar şi mai mult atunci când se întâmpla în casa democraţiei, Parlamentul”, a delcarat vineri Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini.

Legislativul macedodean este în blocaj din decembrie, după ce alegerile anticipate nu au produs o majoritatea clară la Skopje.

VRMO are cei mai mulţi parlamentari, dar nu pentru a guverna de unul singur în Macedonia.

Însă, Zaev a reuşit să formeze o coaliţie viabilă alături de mai multe formaţiuni de etnici albanezi, dar preşedintele a refuzat în mod categoric să-i dea mandat pentru formarea Guvernului.