Actualitate

Când va începe controlul comun Moldova-Ucraina la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk

Potrivit oficialului, în primele șase luni, persoanele care vor trece frontiera prin acest punct vor fi verificate de polițiștii de frontieră doar la cererea acestora, procedurile depline de verificare vor fi efectuate doar după finalizarea primei etape, informează Radio Chișinău.

Acest subiect este unul dintre cele mai disputate în prezent în discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol, autoritățile separatiste avertizând asupra riscului escaladării conflictului în acest caz. De asemenea, Moscova a criticat intenția.

Republica Moldova și Ucraina au stabilit încă în noiembrie 2015 să instituie control comun la punctele de trecere a frontierei, organizând până acum grupuri comune la câteva dintre acestea. Cel mai problematic este însă punctul „Cuciurgan-Pervomaisc”, amplasat în regiunea transnistreană, controlată de forțele separatiste. Tiraspolul se opune categoric acestei inițiative, motivând că ar conduce la instituirea unei blocade economice a regiunii. Separtiștii nu exclude că asta ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine ale autorităților constituționale, care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina, și cele din stânga Nistrului.

Pe de altă parte, Lilian Darii a precizat că angajații Sericiului Vamal și Poliției de Frontieră vor fi neînarmați. Potrivit Chișinăului, scopul controlului în comun este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport şi persoane care nu va prejudicia, în nici un fel, interesele agenţilor economici şi ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană.

Infoprut.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *