Într-o scrisoare adresată şefilor de stat şi de guvern din cele 27 de ţări rămase în UE, înaintea summitului de sâmbătă de la Bruxelles consacrat Brexit, Tusk afirmă: "Înainte de a vorbi despre viitorul nostru, noi trebuie să soluţionăm problemele din trecut".

Marea Britanie doreşte să reglementeze condiţiile separării în paralel cu negocierile privind un acord comercial.

"Vreau ca noi să fim uniţi în jurul acestui principiu-cheie la summit: trebuie să rezolvăm mai întâi problemele legate de oameni, finanţe şi Irlanda', înainte de a negocia un acord comercial, a insistat Donald Tusk.

Trei teme majore figurează, de asemenea, pe agendă. În primul rând soarta celor aproximativ 3 milioane de cetăţeni UE care locuiesc în Marea Britanie şi cea a unui milion de britanici rezidenţi în UE.

În al doilea rând, finanţele, adică factura care urmează să o plătească Marea Britanie pentru ieşirea sa din UE, estimată la aproximativ 60 de miliarde de euro de către europeni.

În fine, problema frontierei între Irlanda şi Irlanda de Nord, provincie britanică.

"Aceasta nu este doar o chestiune de tactică, dar având în vedere timpul limitat pe care îl avem la dispoziţie pentru a încheia discuţiile, este singura abordare posibilă", scrie Tusk în scrisoarea adresată celor 27 de şefi de stat şi de guvern din UE.

Aceste declaraţii intervin la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat cu privire la viitoarele negocieri vizând ieşirea Marii Britanii din UE, prevăzută pentru martie 2019: "O ţară terţă nu va beneficia de aceleaşi drepturi sau de drepturi mai avantajoase ca o ţară membră" a Uniunii Europene.

În cursul serii de joi, Theresa May a reacţionat acuzând cele 27 de state membre UE că "s-a unit împotriva" ţării sale.

Britanicii au decis să părăsească UE în urma unui referendum în iunie 2016.