„Nu consider oportună prezenţa mea într-o majoritate în care, atunci când sunt probleme-cheie, sunt nevoit fie să nu votez, fie nici să nu particip la şedinţe. Mă refer la modificările la Codul Audiovizualului, ştiind că dăm anumite împuterniciri, la votarea lui Copaci la ANRE sau a lui Clevadî şi Vieru în diferite funcţii, având dosare pierdute la CEDO. Nu poţi să te afli într-o majoritate parlamentară cu cineva care la întâlniri oficiale vorbeşte despre faptul că mergem spre integrare europeană, iar în realitate să aibă un proiect de lichidare a partidelor tradiţionale din RM şi înlocuirea acestora cu alţi parteneri politici loiale, cu care să lucreze în viitorul Parlament. Este mai simplu să lucrezi cu Leancă, care este şantajabil prin faptul că a admis lichidarea băncilor când era prim-ministru. Este mai simplu să colaborezi cu Dodon care este şantajabil prin creditele luate de la Banca de Economii. Astăzi asistăm la faptul că fabrica de noi partide şi-a început activitatea”, a spus Lilian Carp, înainte de şedinţa de astăzi a Parlamentului.

Potrivit lui Carp, PD urmăreşte crearea altor partide politice pe diferite eşichiere pentru a avea cu cine colabora în următorul Parlament, iar asta o demonstrează şi faptul că în Parlament a fost deja înregistrat un proiect de lege care prevede echivalarea grupurilor parlamentare cu fracţiunile.

„Obiectivul acestui proiect este de a legaliza grupul parlamentar PPEM. Iurie Leancă face parte din planul lui Plahotniuc pentru a înlocui unele partide tradiţionale. PPEM este pregătit să preia o parte din electoratul pierdut al PLDM şi să atace o parte din electoratul PAS. Acelaşi scenariu se urmăreşte şi în cazul PL. Toate aceste reţineri urmăresc discreditarea PL pentru a face loc unui alt proiect politic pe eşichierul unionist. Timpul o să arate cine va fi”, a declarat Carp.

În context, deputatul PL a spus că presupunerile precum că PL este supus presiunilor pentru a vota modificarea sistemului electoral sunt greşite.

„Mulţi cred că aceste presiuni urmăresc votarea modificării sistemului electoral. De fapt, deja sunt voturi în Parlament pentru a modifica sistemul electoral, fie că mixt sau uninominal, ambele favorizând PD. Or, modificarea sistemului electoral NU s-a discutat cu noi. Deci putem spune clar că acţiunile de acum au ca obiectiv lichidarea PL şi înlocuirea cu un alt proiect”, a menţionat Carp.

Deputatul a mai precizat că părăseşte doar majoritatea parlamentară, nu şi PL, dar nu exclude că ar putea să plece şi din partid.

„Alte decizii le voi lua în dependenţă de ce decizii va lua PL mai departe. Dacă nu va fi făcută o analiză a situaţiei în care suntem astăzi, că suntem în maşina de tocat a lui Plahotniuc, atunci îmi voi asuma responsabilitatea de a mă retrage din partid şi, nu este exclus, chiar şi din viaţa politică”, a punctat Lilian Carp.