Deputatul liberal Lilian Carp părăsește majoritatea parlamentară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul liberal Lilian Carp părăsește majoritatea parlamentară. Anunțul a fost făcut acum câteva minute de alesul liberal, după o ședință de ieri a partidului. Acesta nu a anunțat și părăsirea Partidului Liberal, dar a menționat că nu poate fi într-o coaliție cu Partidul Democrat care, prin reținerile care au loc în ultima perioadă de timp, nu face altceva decât să lichideze PL, eliberând eșichierul unionist pentru altcineva.

„Se întâmplă ceea ce am prevăzut la data de 10 ianuarie 2016, când a avut loc Consiliul Republican al Partidului Liberal, când s-a luat hotărârea de a intra într-o majoritate parlamentară cu PD și alți deputați neafiliați unde practic am spus că această alianță va duce mai târziu la sacrificarea Partidului Liberal de către reprezentanții PD și practic, acțiunile lor au început mult mai devreme, iar acum scenariile care au loc au o miză mult mai mare. Astăzi, în sondaje domină 2-3 partide politice, oamenii nu mai au încredere în partidele tradiționale și atunci avem un plan foarte bine determinat al Partidului Democrat de a crea alte partide politice, pe diferite eșichiere, pentru a putea avea cu cine colabora în viitorul Parlament”, a menționat deputatul.

În speță, Lilian Carp a făcut referire la un proiect de lege de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, privind modificarea Regulamentului Parlamentului, care să permită legalizarea grupurilor parlamentare, astfel ca acestea să fie echivalente cu fracțiunile și să poate acționa în tocmai ca acestea.

„Obiectivul acestui proiect de lege este de a legaliza grupul parlamentar PPEM, care este pregătit să înlocuiască o parte din electoratul pierdut al PLDM-ului, dar totodată să atace o parte din electoratul Partidului Acțiune și Solidaritate. Acesta a fost primul pas după lichidarea unui partid politic, și este același scenariu pentru lichidarea celui de-al doilea partid politic, Partidul Liberal. Toate aceste rețineri au ca obiectiv discreditarea unor lideri din cadrul PL pentru a face loc unui alt proiect politic pe eșichierul unionist. Cine va fi, timpul o să arate, dar atunci când te afli într-o alianță cu un partid politic, nu discuți despre proiectele de legi, reformele pe care trebuie să le faci prin consens?”, s-a întrebat deputatul.

Acesta a mai menționat că reținerile nu au drept obiectiv de a face presiuni asupra PL pentru votul favorabil modificării sistemului electoral, în unul uninominal clasic sau mixt, ambele care, potrivit lui, favorizează PD, pentru că voturile necesare deja sunt. „Acțiunile care au loc sunt cu scopul de lichidare a Partidului Liberal”, este convins deputatul.

„Nu poți să te afli într-o majoritate parlamentară cu cineva care vorbește despre faptul că mergem spre o integrare europeană, iar în realitate să aibă un proiect de lichidare a partidelor tradiționale din Republica Moldova și înlocuirea cu alți parteneri politici loiali cu care ar putea să lucreze în viitorul Parlament. Este mai simplu să lucrezi cu Leancă care este șantajabil prin faptul că a admis lichidarea băncilor în calitate de prim-ministru, e mai simplu să colaborezi cu Dodon care este șantajabil prin creditele neperformante care au fost luate de la Banca de Economii, fie prin intermediul soțului Zinaidei Greceanîi, fie prin persoane interpuse sau fabrica de conserve din Călălași”, a mai spus Carp.

Întrebat dacă părăsește și Partidul Liberal, Lilian Carp a spus: „Depinde de acțiunile pe care le va întreprinde în timpul apropiat. Dacă nu va fi făcută o analiză în ceea ce privește situația în care suntem astăzi, despre faptul că suntem în mașina de tocat a lui Plahotniuc, atunci îmi voi asuma responsabilitatea să mă retrag și din partid, nu este exclus – și din viața politică”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...