"Ne aşteptăm ca Irlanda să ceară sâmbătă ca un pasaj să fie adăugat în minuta reuniunii Consiliului European, pasaj care să stipuleze că în caz de reunificare a insulei Irlanda, în cadrul acordului de pace pentru Irlanda de Nord, cunoscut ca 'Acordul din Vinerea Mare' (10 aprilie 1998 — n.r.), Irlanda unită ar fi atunci membră a UE", a afirmat vineri pentru AFP o sursă din cadrul Consiliului European.

"Nu considerăm că acest lucru ar modifica mandatul de negociere (cu UE privind Brexit-ul — n.r.), ci ar fi doar o adăugare la minuta reuniunii", a precizat această sursă, sub protecţia anonimatului.

Votul britanicilor în favoarea Brexit-ului, care va determina ieşirea Regatului Unit din Uniunea European, a amânat chestiunea sensibilă a viitorului Irlandei de Nord şi a frontierei sale cu Irlanda.

UE consideră că aceste chestiuni privind Irlanda de Nord sunt printre cele care trebuie reglementate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul între Londra şi Bruxelles, iar asta înainte de a se discuta despre un viitor acord comercial între Regatul Unit şi UE.