Această cerere vizează Radio Azadlyg, secţia azeră a postului Radio Europa Liberă, finanţat de Congresul SUA, precum şi posturile de televiziune online Saati TV, Turan TV şi Meidan TV.

Aceste mass-media 'reprezintă o ameninţare pentru interesele legitime ale statului şi societăţii', a motivat Ministerul Comunicaţiilor azer în cererea înaintată justiţiei, fără a face alte precizări.

'Este vorba de un demers care contravine libertăţii de exprimare şi independenţei presei', a denunţat, la rândul său, directorul postului Turan TV, Ganimat Zahid. 'Nu mă aştept la nimic din partea justiţiei. Tribunalul va aproba pur şi simplu ordinul politic' care i-a fost dat, a adăugat el la Strasbourg, unde s-a autoexilat.

'Se încearcă înăbuşirea mass-media libere din Azerbaidjan', a adăugat şi Habib Muntezir, reprezentantul Meidan TV, cu sediul în Germania.

Ţară din Caucaz bogată în hidrocarburi, Azerbaidjanul este adesea criticat de organizaţiile non-guvernamentale internaţionale pentru abuzuri contra apărătorilor drepturilor omului şi vocilor critice faţă de preşedintele Ilham Aliev.

Această fostă republică sovietică se află pe locul 162 în clasamentul mondial privind libertatea presei pentru 2017 dat publicităţii miercuri de organizaţia 'Reporteri fără Frontiere'.

'Jurnaliştii independenţi şi bloggerii sunt aruncaţi în închisoare dacă nu se cedează întâi hărţuirii, presiunilor, şantajului sau corupţiei', subliniază organizaţia non-guvernamentală. 'În faţa presiunii internaţionle, regimul i-a pus în libertate la începutul lui 2016 pe jurnaliştii cei mai cunoscuţi care erau închişi, însă a arestat alţii în lunile ce au urmat', continuă organizaţia.

Ilham Aliev se află la putere în Azerbaidjan din 2003, după moartea tatălui său, fost înalt responsabil KGB, care conducea autoritar această ţară din 1993. Ilham Aliev a fost reales pentru un al treilea mandat în 2013.