Linkuri accesibilitate

Sondaj BOP: președintele Igor Dodon conduce în topul încrederii în politicieni, urmat de Maia Sandu


Igor Dodon și Maia Sandu
Igor Dodon și Maia Sandu

Dacă astăzi ar avea loc alegeri, potrivit sondajului, doar PSRM şi PAS ar putea accede în viitorul Parlament.

Institutul de Politici Publice (IPP) a dat publicității rezultatele unui nou Barometru al Opiniei Publice, care arată printre altele că dintre politicieni, cei mai de încredere sunt foștii rivali de campanie prezidenţială Igor Dodon și Maia Sandu, dar și că aproape un sfert dintre moldoveni nu are încredere în nici un politician.

Preşedintele ţării, fostul lider socialist, Igor Dodon, conduce detașat la capitolul încredere, cu un scor de 32 la sută. Aproape de două ori mai puţin, 17 la sută, are lidera PAS Maia Sandu. Doar aceşti doi politicieni înregistrează o creştere continuă a cotei de încredere începând din 2015, când ambii aveau în jur de 6 la sută. Încrederea în ceilalți lideri politici descreşte, iar numărul celor care nu au încredere în nici un politician a ajuns la 38 la sută.

Dintre formațiunile politice două par să domine. Doar PSRM şi PAS ar putea accede în viitorul parlament, cu un scor apropiat - 33,6% pentru PSRM şi 24,8 la sută pentru PAS, desigur dacă scrutinul va fi organizat după actualul sistem de vot. În cazul unor alegeri parlamentare nici un partid aflat la guvernare, dar nici din opoziția, inclusiv extraparlamentară, nu ar mai trece pragul, arată sondajul.

Când despre sistemul de vot, opiniile respondenţilor sunt împărțite între trei opțiuni: 37 la sută vor menținerea actualului sistem pe liste de partid, 29 la sută optează pentru votul uninominal, iar 23% - pentru sistemul electoral mixt. Patru din zece respondenți au spus că nu cunosc ce înseamnă votul uninominal. Concluzia experţilor care au analizat rezultatele sondajului este că votul uninominal nu s-ar bucura de o susţinere pe atât de largă pe cât o prezintă PD care promovează de câteva luni această inițiativă. Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie:

„Votul uninominal este împins absolut artificial în societate de către un partid în speţă.”

La tradiționala întrebare din Barometru, cea privind direcţia în care merg lucrurile în ţară, rezultatele par surprinzătoare, spun experţii. Numărul celor care spun că direcţia ar fi greşită a scăzut, în mai puţin de jumătate de an, de la 84 la 64 la sută. Totodată, a crescut de la 9 la 31% numărul celor care spun că direcția ar fi corectă. Aceste date surprind pentru că par să contrazică răspunsurile la multe alte întrebări din blocul social economic, observă experta Ludmila Malcoci:

„Când întrebăm concret populaţia în ce măsură este mulţumită de diferite măsuri realizate de conducerea ţării vedem că mai mult de 2/3 – 70, 80 şi chiar 90% - nu sunt mulţumiţi de pensii, soluţionarea conflictului transnistrean, salarii, locuri de muncă, combaterea corupţiei ş.a.m.d. Întrebarea dacă lucrurile merg într-o direcţie bună sau greşită este mai generală şi răspunsurile au fost influențate de accesul populaţiei la mass-media şi de informaţia care se difuzează prin intermediul mass-media.”

Potrivit sondajului marea majoritate a respondenţilor se informează de la televizor, iar printre cele mai vizionate posturi TV sunt cele afiliate partidului guvernării. La capitolul politică externă opiniile respondenţilor se împart aproape egal între opţiunea europeană şi cea eurasiatică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG