Formațiunea cancelarului german, Angela Merkel, susține opoziția democratică din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Opoziția democratică autentic proeuropeană din Moldova are sprijinul deplin al Bundestagului german în acțiunile sale. Asigurări în acest sens au fost oferite de președintele Grupului Parlamentar CDU/CSU al Bundestagului german, Volker Kauder, în cadrul unei întrevederi cu Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru, aflați în aceste zile într-o vizită la Berlin.

Tot azi, liderii partidelor de opoziție PAS, PPDA și PLDM, au programate mai multe întâlniri cu oficiali de rang înalt din Bundestag, inclusiv cu vicepreședintele acestuia, Ulla Schmidt, cu alte persoane din conducerea Uniunii Creștin-Democrate (CDU) – partidul cancelarului german, Angela Merkel, dar și cu responsabili din cadrul Biroului Federal al Afacerilor Externe pentru Europa de Est.

Cei trei lideri de partid se află la Berlin, la invitaţia Fundaţiei Konrad-Adenauer-Stiftung și au un program încărcat. Pe parcursul zilei de ieri, 26 aprilie, Viorel Cibotaru, Maia Sandu și Andrei Năstase au avut mai multe întrevederi cu conducerea de vârf a fundaţiei KAS, inclusiv cu președintele KAS, Hans-Gert Pöttering, vicepreşedintele Grupului Parlamentar CDU/CSU pentru Apărare și Politică Externă, Franz-Josef Jung, cu președintele Forumului Moldo-German, Fritz Felgentreu, dar și cu alți oficiali germani.

Subiectul central al discuțiilor la aceste întrevederi a ținut de nivelul democrației în Republica Moldova. Cei trei lideri au accentuat că, în condițiile în care instituțiile de stat servesc intereselor obscure ale unor forte oligarhice, nivelul democrației a scăzut simțitor, iar societatea se îndreaptă spre autoritarism. În context, a fost abordată și inițiativa PD privind votul uninominal, care, în opinia celor trei lideri, va însemna degradarea continua a vieții politice în Republica Moldova.

Oficialii germani i-au încurajat pe liderii partidelor de opoziție să continue efortul de a construi o clasă politică responsabilă, care să pună în prim-planul activității sale nevoile cetățenilor și bunăstarea lor.

Tot ieri, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru au participat la dezbaterea „Mai mult decât geopolitică: integrarea europeană a Republicii Moldova”, care s-a desfășurat la Academia Konrad-Adenauer-Stiftung.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...