Purtătorul de cuvânt al Curţii, Bojana Stankovic, a declarat că instanţa a prelungit, la solicitarea Ministerului Justiţiei din România, termenul de depunere a cererii în procedurile de extrădare, pentru o perioadă de până la 40 de zile de detenţie.

Pe 21 aprilie, ministerul Justiţiei anunţa că a primit actele de la instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă în cazul lui Sebastian Ghiţă, precizând că sunt în curs de traducere, urmând a fi definitivată cererea de extrădare a fostului deputat din Serbia, notează gandul.info.

„Acest examen de regularitate presupune analizarea corespondenţei întregii documentaţii cu cerinţele prevăzute de instrumentul internaţional aplicabil Convenţia Europeană de extrădare – Paris 13 dec. 1957), cu legea română incidentă (Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), precum şi cu exigenţelor autorităţilor sârbe care au solicitat, între altele, traducerea documentelor în limba sârbă. Cu respectarea termenelor legale, după finalizarea traducerilor care însumează un număr considerabil de pagini, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare vor fi transmise autorităţilor competente din Republica Serbia”, transmitea Ministerul român al Justiţiei printr-un comunicat de presă. Tudorel Toader, ministerul Justiţiei, a declarat atunci că se aşteapta ca extrădarea lui Sebastian Ghiţă să se realizeze cât mai curând.

În prezent, Sebastian Ghiţă este în arest, în Serbia, după ce a fost depistat de autorităţi la Belgrad pe 13 aprilie. Pe numele fostului deputat român au fost emise până acum mandate de arestare preventivă în lipsă în două dosare ale DNA.