Procurorii: Grigore Karamalak ar fi comandat asasinarea lui Vlad Plahotniuc. Scenariul care urma să fie aplicat

Grigore Karamalak, alias “Bulgaru”, este unul dintre cei care au comandat asasinarea preşedintelui PDM Vlad Plahotniuc. Totodată, acesta a avut şi un complice, al doilea comanditar fiind „o persoană aflată acum într-un penitenciar din R. Moldova judecată pentru o altă crimă”.

O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi, 27 aprilie, la o conferinţă de presă de Vitalie Busuioc, șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Potrivit lui, procurorii au primit confirmările de la una din persoanele reținute care urma să execute omorul.

Vitalie Busuioc a menţionat că, potrivit primului scenariu politicianul urma să fie asasinat în urma distrugerii cu un aruncător de grenade a două etaje a clădirii Global Business Center. Potrivit celui de-al doilea scenariu, urma să fie distrus cu aceleași aruncătore de grenade  automobilul în care se deplasa “ținta”.

“Primul plan era împușcarea cu un aruncător de grenade a două etaje a clădirii Global Business Center. Intenția era de a cauza distrugeri în măsura în care persoanele ce se aflau în acest birou, sau în acest spațiu să fie lichidate. Acest aruncător de grenade viza două etaje întregi. Era posibilă distrugerea totală acestor două etaje în cazul în care grenadele atingeau ținta.

Cea de-a doua modalitate discutată de către ei consta în împușcarea cu aceleași aruncătoare de grenade în automobilul în care se deplasa ținta, exact în momentul în care automobilul intra într-o viteză redusă în garajul clădirii respective”, a relatat procurorul Busuioc.

Potrivit lui, Karamalak ar fi comandat asasinatul pe motiv că „Plahotniuc i-a deschis mai multe dosare la Chișinău”.

Din informațiile preliminare, suma finală care urma să fie achitată tuturor persoanelor implicate în această acțiune criminală ar putea depăși un milion de dolari.  200 de mii de dolari, dintre care 100 de mii deja transmise, era destinată pregătirii operațiunii.

Procurorii și poliția din RM sunt în colaborare cu colegii din Ucraina, care au furnizat informații și probe relevante. Acum se acumulează probe și în privința altor posibili comanditari ai asasinatului.

La această etapă deocamdată nu pot fi făcute publice și alte nume, dar există indicii ale implicării în comandarea asasinatului și a altor persoane.

Urmăriţi mai jos imaginile video difuzate de procurorii PCCOCS la conferinţa de presă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.