„Panoul Miliardului reprezintă banii recuperaţi la moment pentru rambursarea creditului de urgenţă. Până una alta, din banii care au fost scoşi din bănci, încă nu s-a recuperat nimic, pentru că lucrează Kroll şi când vor fi primele rezultate, atunci în raport vor apărea datele respective”, a spus ministrul Armaşu, pentru Unimedia.

Asta după ce, zilele trecute, experţii independenţi de la Centrul de Politici şi Reforme au semnalat că aşa-numitul „panou al miliardului”, despre care premierul Pavel Filip a anunţat cu mare fast că va informa populaţia despre modul în care sunt recuperaţii banii delapidaţi din rezervele BNM, conţine date eronate. 

Într-o adresare către Ministerul Finanţelor, experţii au cerut autorităţilor să schimbe cifrele din tabel, aşa cum sunt în realitate. Potrivit experţilor, panoul de pe site-ul web al Ministerului Finanţelor, denumit „recuperarea activelor fraudate”, prezintă de fapt venituri din urma lichidării băncilor. Deşi, prin formulările propuse, se dă de înţeles că sumele date sunt parte din banii delapidaţi din rezervele BNM în sumă de peste un miliard de dolari, acest lucru nu este adevărat. Respectivele active nu au fost fraudate, vândute ilegal, preluate netransparent sau înstrăinate în orice alt mod fraudulos şi nu pot face parte din acest tabel, afirmă experţii.