Linkuri accesibilitate

Pieter Omtzigt: „Nu cred în această poveste, că rușii l-au manipulat pe președintele APCE; este responsabilitatea ta dacă l-ai vizitat pe Assad” (VIDEO)


În jurul scandalului Pedro Agramunt (APCE) - Siria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:49 0:00

Un interviu cu un parlamentar olandez, pe tema așteptatei demisii a președintelui APCE, Pedro Agramunt.

Un scandal de proporții este în plină desfășurare la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unde mai mulți parlamentari îi cer insistent președintelui Pedro Agramunt (PPE, Spania) să demisioneze neîntârziat, după ce acesta s-a întâlnit în martie cu Bashar Al-Assad în Siria, călătorind până acolo la bordul unui avion pus la dispoziție de armata rusă, în cadrul unei vizite neautorizate de organizație. Relațiile dintre Consiliul Europei, pe de o parte, și Siria și Rusia, pe de alta, sunt extrem de tensionate după ce APCE a condamnat în repetate rânduri și a impus sancțiuni împotriva celor două regimuri (Assad și Putin) pentru violarea drepturilor omului și a obligațiilor internaționale în Siria, respectiv Ucraina (anexarea Crimeii și războiul hibrid din Luhansk și Donețk). Încă de luni, Pieter Omtzigt (Olanda, PPE) și Frank Schwabe (Germania, Grupul Socialist) au atras atenția în cadrul unui eveniment organizat în marja sesiuni APCE asupra acuzațiilor de corupție care planează asupra unor membri ai APCE, în frunte cu președintele Agramunt. Tot luni, membrii APCE au cerut un vot pentru retragerea încrederii lui Agramunt, dar acesta a suspendat ședința și nu a mai revenit în sală la reluarea acesteia. Între timp, APCE a înființat un organ de ancheta a acestor acuzații. Ieri, în fața unei Adunări parlamentare consternate și furioase, Agramunt s-a scuzat argumentând că a făcut vizita ca senator spaniol, și nu ca președinte al APCE, s-a prezentat ca un politician naiv, care nu și-a dat seama de consecințele faptelor sale, blamând pentru scandalul declanșat „manipularea rusă” și mass media rusă (singura prezentă la declarația publică dată de președintele APCE la finalul vizitei în Siria). Cert este că înainte de a zbura la Damasc, Agramunt a avut o întrevedere, la Sankt Petersburg, cu vice-președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, în cadrul careia, cred membrii APCE, s-ar fi pus la punct detaliile vizitei în Siria. Râmân așadar foarte multe întrebări fără răspuns, după cum spune într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere și parlamentarul olandez Pieter Omzigt.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:58 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Omtzigt, de ce a acceptat președintele APCE, dl Agramunt, să se întâlnească cu Assad, de ce a acceptat să se deplaseze până acolo cu un aparat de zbor pus la dispoziție de armata rusă. De ce credeți că a făcut toate aceste lucruri?

Pieter Omtzigt: „Dl Agramunt a dat ieri în plenul APCE o explicație publică: el a spus că a fost invitat de Parlamentul sirian, că nu plănuia să îl întâlnească pe Assad, dar i-au schimbat programul. Eu cred că acela ar fi fost un moment bun și ar fi fost înțelept ca dl Agramunt să spună, „ați schimbat programul, îmi pare rău, nu mai vin”. Nu a făcut asta, a mers mai departe, a făcut fotografii cu Assad în care părea fericit. A mai spus că nu și-a dat seama că va călători cu un avion rusesc, crezând că va merge cu mașina până în Siria…”

Europa Liberă: A explicat totul în cadrul audierii de marți…

Pieter Omtzigt: „Nu a explicat totul… Nu vă faceți griji… Nu a explicat totul…”

Europa Liberă: Ce anume nu a explicat?

Pieter Omtzigt: „Spre exemplu, ce a întrebat în cadrul audierii dl Tiny KOX (Olanda, Stânga Unită), și anume, dacă dl Agramunt mai crede că APCE îi mai poate acorda, în aceste condiții, încrederea pentru a rămâne președinte. Agramunt a refuzat să dea un răspuns. Și acesta este, în sine, de altfel, un răspuns.”

Europa Liberă: Situația dlui Agramunt nu este de azi de ieri controversată. Chiar dumneavoastră ați atras atenția în cadrul unui eveniment că există parlamentari cu activități controversate și ați solicitat declanșarea unor anchete. În ianuarie, delegația ucraineană a APCE a cerut plenului demisia președintelui Agramunt din același motiv: lipsa de încredere. Dlui Agramunt i se reproșa atunci că este prea apropiat de regimul azer, că nu a condamnat violările drepturilor omului din Azerbaidjan și nici măcar nu a deschis o anchetă în acele cazuri. De ce a așteptat APCE atât de mult, de ce abia acum i se cere demisia?

Pieter Omtzigt: „Vestea bună este că după ce 12 delegații naționale au scris o scrisoare președintelui Agramunt și Biroului APCE, după ce eu am înaintat o declarație scrisă cu mai mult de 100 de semnături, cerând o anchetă externă independentă, Biroul a decis luni să deschidă astfel de anchete asupra acuzațiilor de cumpărare de voturi de către Azerbaidjan. Este cam târziu, este adevărat, aș fi vrut ca lucrurile să se fi mișcat mai repede, dar sunt mulțumit că până la urmă am reușit.”

Europa Liberă: Ce ar trebui înțelegem din această situație, noi, cetățenii, și Dvs., politicienii?

Pieter Omtzigt: „Trebuie să ne asigurăm că cele trei persoane care vor fi nominalizate sunt independente și că toată lumea cooperează cu ele. Aș vrea ca toți parlamentarii sau foștii membri ai APCE care vor fi anchetați să coopereze cu membrii echipei de anchetă. Și aș vrea să știu cine nu cooperează cu ei.

În al doilea rând, trebuie să schimbăm regulamentele noastre interne. Noi, ca membri APCE, avem o imunitate extinsă, și e bine că avem. Nu despre mine vorbesc, pentru că în Olanda parlamentarii au o imunitate restrânsă. Dar sunt țări unde opoziția poate vorbi aici, la APCE, fără opreliști, și grație imunității nu pot fi pedepsiți când se întorc acasă. Pentru că uneori politicienii nu sunt pedepsiți pentru ce spun, pentru declarațiile lor (acesta fiind mai ales subiectul imunității), dar se găsesc alte motive pentru a fi pedepsiți. Dar dacă ai imunitate, trebuie să ai și reguli pentru situațiile în care se abuzează de imunitate, pentru că uneori imunitatea acționează ca un scut, care te protejează nu doar pentru acțiunile injuste sau incorecte ale guvernului tău (dacă ești în opoziție cu partidul aflat la guvernare), ci și față de investigarea unor acțiuni politice pe care le-ai întreprins. Mecanisme și reguli pe care APCE nu le are la dispoziție.

Pe de altă parte, ca membri APCE susținem protecția avertizorilor de integritate în alte țări, ne bazăm munca pe colaborarea cu aceștia, dar aici, în cadrul instituției noastre nu avem un sistem de avertizare a integrității. Dacă le cerem altora să aibă așa ceva, ar trebui ca și noi să avem mecanisme de whistleblowing (stimulare și protejare a avertizorilor de integritate).”

Europa Liberă: Aș fi vrut să ne oprim aici, dar mai am totuși o întrebare legată de cazul Agramunt: dl Agramunt a spus că în toată această istorie cu vizita la Assad a fost manipulat de ruși. De ce ar face Federația Rusă acest lucru? De ce l-ar manipula pe președintele APCE? Ca să obțină ce?

Pieter Omtzigt: „Guvernul Federației Ruse susține cu tărie guvernul Assad, și o face deschis, fără să se ascundă, pe față, inclusiv militar. Dar eu nu cred în această poveste, că rușii l-au manipulat pe președintele APCE. Dacă tu te urci de bună voie, într-un avion rusesc, te lași transportat de ruși. Dacă faci asta, și te lași și fotografiat în timp ce ești la bordul avionului rusesc, apoi, faci declarații de presă în care spui că l-ai vizitat pe Assad, este responsabilitatea ta că l-ai vizitat, și nu a rușilor că au scris despre asta. Acestea nu sunt decât argumente fragile ale apărării dlui Agramunt.”

XS
SM
MD
LG