Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern, iar iniţiativa este prezentată ca fiind parte din reforma administraţiei publice centrale.

Documentul a fost prezentat la şedinţa Executivului de către şeful Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan. Astfel, în componenţa întreprinderii vor ajunge Serviciul Stare Civilă, întreprinderea de stat „Cadastru”, Camera Înregistrării de Stat şi Camera de Licenţiere. 

Noua structură va avea funcţia de a implementa mecanismul ghişeului unic la prestarea serviciilor publice în domeniile sale de competenţă, precum şi a altor servicii publice.

Potrivit proiectului aprobat astăzi de Guvern, Agenţia pentru Achiziţii Publice va fi condusă de un Consiliu, care va fi organul colegial superior al Agenţiei, şi de către director care va avea atribuţii executive. 

Componenţa nominală şi numărul membrilor Consiliului Agenţiei se stabilesc prin ordinul secretarului general al Guvernului. Numărul membrilor nu poate fi mai mic de cinci şi mai mare de nouă. De asemenea, directorul Agenţiei pentru Achiziţii Publice va fi selectat în urma unui „concurs organizat în mod public şi transparent” de către Consiliul Agenţiei. Procedura de desfăşurare a concursului se aprobă de către Consiliul Agenţiei. Membrii comisiei de concurs sunt aprobaţi de către Consiliul Agenţiei.

Totodată, directorul selectat în urma concursului este numit şi eliberat din funcţie de către Guvern în temeiul demersului Consiliului Agenţiei.

Experţii consideră proiectul periculos, dat fiind faptul că statul nu poate delega unei întreprinderi astfel de atribuţii, iar Inspecţia Financiară şi Curtea de Conturi au stabilit în repetate rânduri că Registru este gestionată prost şi fraudulos. Din 2011, director al CRIS Registru este Serghei Răilean, adus la instituţie de către premierul Pavel Filip. De curând, managerul a devenit vecin cu prim-ministrul, după ce, potrivit unor surse, anul trecut, l-a cununat pe fiul mai mare al lui Filip, se arată într-o investigaţie publicată de Anticorupţie.md.