Experţii de la organizaţia internaţională atrag atenţia asupra faptului că mass-media din ţara noastră este controlată de oligarhi, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului este lipsit de independenţă.

„Diversificat, dar extrem de polarizat, peisajul mass-media din Republica Moldova reprezintă imaginea unei ţări marcate de instabilitate politică cronică şi greutatea sufocantă a oligarhilor. Linia editorială a principalelor instituţii de presă este strâns legată de interesele politice sau economice ale proprietarilor lor. Independenţa editorială şi transparenţa proprietăţii mass-media sunt principalele provocări”, se spune în raport.

La nivel mondial, organizaţia atrage atenţia că „libertatea presei nu a fost niciodată atât de ameninţată” şi avertizează asupra efectelor negative ale atacurilor asupra presei, discursului toxic al liderilor autoritari şi erodării libertăţii presei în democraţiile consolidate.

La fel ca anul trecut, pe primele locuri în clasament se află ţările scandinave (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca), iar pe ultimele Eritreea şi Coreea de Nord „unde să asculţi un post de radio din străinătate poate duce direct în lagărul de concentrare”. 

Libertatea presei cunoaşte o situaţie "dificilă" sau "foarte gravă" în 72 de ţări (din 180 examinate), între care China (176), Rusia (148), India (136), în aproape toate ţările din Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi America Centrală, precum şi în două treimi din ţările africane. Harta lumii creionată de RSF este invadată de roşu ("dificil") şi negru ("foarte grav").

„Venirea la putere a lui Donald Trump în SUA şi campania Brexit din Regatul Unit au oferit o cutie de rezonanţă pentru media bashing şi ştirile false", constată raportul.

Presa este liberă doar în 50 de ţări din America de Nord, Europa, Australia şi Africa de Sud, potrivit raportului. În clasamentul RSF privind libertatea presei pe anul acesta, România se clasează pe locul 46, între Taiwan (45) şi Malta (47) cu o ''situaţie satisfăcătoare''.