(foto, video) Iurie Sula, tânărul din Moldova care a cucerit titlul de cel mai bun viorist din nordul Angliei

1

Iurie Sula este un tânăr din Republica Moldova care momentan deține titlul de cel mai bun viorist din nordul Angliei. A început să facă muzică de mic, pentru că tatăl său își dorea mult ca fiul lui să devină viorist. Pasiunea pentru muzică a prins foc pe la vârsta de nouă ani, atunci când și-a început studiile la liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”.

În primăvara anului trecut a aflat că are probleme de sănătate, așa că a hotărât să meargă în Marea Britanie pentru a-și scuti părinții și rudele de probleme, dar și pentru a-și face studiile: „Am împrumutat de la un prieten bani pentru colegiu și m-am focusat pe învățătură pentru a nu intra în depresie. Timp de o lună am înregistrat succese și am făcut cunoștință cu un antreprenor milionar care mi-a propus să lucrez pentru el în calitate de secretar și așa mi-a divulgat secretele companiei sale”.

Condițiile materiale nu prea bune l-au făcut însă să treacă prin momente mai grele, iar după ce a muncit câteva săptămâni a făcut un împrumut de la angajatorul său și a încercat să își facă propria afacere, astfel încât în noiembrie avea deja trei apartamente care îi aduceau un profit stabil, așa că a început să se ocupe din nou de muzică.

 

4

În luna februarie a acestui an, tânărul a participat la un concurs național britanic, la care au fost prezenți concurenți din China, Hong Kong, Thailanda, Turcia etc. În prima etapă, Iurie a interpretat două piese clasice, Symphonia Spaniolă de Eduard Lalo și Partita no. 2 de Johann Bach: „În aceeași zi am aflat că am trecut etapa alături de alți 12 participanți, iar în ziua următoare am trecut în finală cu alte trei persoane”. În finala concursului l-a interpretat pe Mozart și Sarasate, iar o altă concurentă a interpretat o piesă națională chineză. La câteva ore de la încheierea acestei etape, președintele juriului a decis însă că nu poate să ofere un titlul pentru o piesă chineză, așa că cei doi concurenți au făcut un duel muzical în care au interpretat piese internaționale. Iurie a reușit să îi cucerească pe jurați cu talentul său, așa că s-a ales cu titlul de cel mai bun viorist din nordul Angliei.

 

2

Deși e pasionat de muzică, visează să aibă o carieră în afaceri: „Muzica sunt sigur că va rămâne ceva foarte important în viața mea. Participarea mea la concurs și titlul pe care l-am obținut este foarte important pentru că vreau să știu că părinții mei sunt mândri de mine”.

Iurie planifică să se întoarcă în Moldova pentru o anumită perioadă, pentru că îi este dor de casă și de cei dragi, iar pentru ca despărțirea să fie mai puțin dureroasă, tânărul a început să susțină intens compania MAD-Aid și a inițiat câteva proiecte de caritate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente