Formularea în care a folosit cuvântul "bine" pentru această tragedie, care a pus în pericol întreaga regiune şi pe locuitorii săi, a fost considerată deplasată.

Ministrul a încercat, fără succes, să-şi rectifice afirmaţia în faţa presei, dar a fost dezaprobat de însuşi premierul Shinzo Abe, care a considerat cuvintele sale "extrem de nepotrivite".

După ce şi-a retractat declaraţia şi a prezentat scuze, ministrul Imamura a decis să demisioneze, renunţând la atribuţiile sale în mod oficial miercuri dimineaţă.

El a fost imediat înlocuit cu Masayoshi Yoshino, originar din Fukushima şi cunoscător al dosarului Reconstrucţiei.

Imamura nu este la prima lui gafă. El îi ironizase pe locuitorii din regiunea centralei atomice din Fukushima care au decis să plece de teama radiaţiilor fără să fi primit ordin din partea autorităţilor şi care nu au revenit decât atunci când guvernul i-a asigurat că pericolul a trecut.

Premierul Shinzo Abe s-a confruntat cu demisii în lanţ ale miniştrilor săi în timpul unui prim mandat eşuat în 2006-2007 şi mai mulţi membri ai guvernelor sale succesive de la sfârşitul lui 2012 încoace au plecat din cauza unor gafe.