„Este o dovadă a lipsei de încredere în guvernanţi”, afirmă unii aleşi locali, care spun că au sesizat de mai multe ori partenerii de dezvoltare privind repartizarea ajutoarelor pe criterii politice. La rândul lor, autorităţile de la Chişinău resping acuzaţiile. 

Proiectul finanţat de Uniunea Europeană le dă posibilitate primarilor să prezinte iniţiative care ar duce la dezvoltarea economică a localităţilor. Ei vor concura alături de reprezentanţii autorităţilor locale din ţările membre ale Parteneriatului Estic, iar dosarele vor fi examinate de o comisie independentă, din care nu vor face parte membri ai Guvernului.

„Vrem ca moldovenii să trăiască mai bine, să aibă oportunităţi mai bune, vrem ca această ţară să-şi dezvolte economia şi cetăţenii să revină acasă pe cât este posibil acest lucru. Iată de ce este important ca toate activităţile, pe de o parte reformele Guvernului, pe de alta, ceea ce se întâmplă în localităţi, să ducă la crearea locurilor de muncă, să ofere oportunităţi şi creştere economică. Este important să se dezvolte economic nu doar oraşele Chişinău, Bălţi şi Comrat sau alte localităţi mari, vrem ca această ţară să se dezvolte în stil european”, a declarat Pirkka Tapiola.

Primarii, mai ales cei care nu fac parte din partidele de la guvernare, îşi pun mari speranţe în acest proiect. Şi asta pentru că va fi exclus factorul politic, afirmă aceştia.

„Cunoaştem foarte bine că, până acum, o bună parte din aceste proiecte de susţinere a RM în dezvoltare veneau prin intermediul Guvernului. Pentru a înlătura această politizare, noi am cerut ca aceste proiecte să vină direct către autorităţile locale. Noi nu am avut aşa deschidere, nu era întotdeauna posibilitate, mai erau şi criterii politice, cine este la guvernare şi din ce partid. Acum sigur că este o altă opţiune şi ne bucurăm foarte mult”, a menţionat preşedinta Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan.

„Înseamnă că noi am fost auziţi şi vom putea aplica direct către finanţatorii externi ca să nu trecem prin coloratura politică care este Guvernul”, a spus şi primarul comunei Capaclia, raionul Cantermir, Alexei Busuioc.

„Din păcate la noi totul este politizat. Dacă nu eşti din partidul de la guvernare, atunci nu primeşti nimic. Dar nu doar asta, mai eşti tratat ca un duşman, se pun piedici, chiar dacă ai putea reuşi şi fără ajutorul guvernării. Vă spun că totul, chiar dacă vin ajutoare de la UE, totul este direcţionat şi practic este folosit pentru a tinde spre restaurarea în RM a unui regim totalitar care vrea totul să controleze. Dacă nu eşti fricos, nu tremuri şi nu umbli în patru labe, atunci eşti lovit cu picioarele şi trimis mai departe. Este o lipsă de încredere faţă de Guvern şi este un rezultat al semnalării de către noi a CALM-ului. Noi am semnalat tot timpul şi în discuţiile cu excelenţa sa Pirkka Tapiola că totul este politizat”, a adăugat primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Pe de altă parte, reprezentanţii Cancelariei de Stat neagă vehement că la mijloc ar fi o problemă de încredere. 

„Nu văd nicio componentă care ar sublinia lipsa de încredere pentru că există foarte multe mecanisme care astăzi facilitează conlucrarea între primar şi parteneri direct”, a declarat secretarul general-adjunct al Guvernului, Valentin Guznac.

Cele cinci milioane de euro pot fi accesate de primari până în anul 2020. Valoarea subvenţiilor va fi de 300 - 600 de mii de euro, iar autorităţile locale vor trebui să contribuie cu surse proprii pentru implementarea proiectelor de dezvoltare economică.