Jurnalistul a fost în pericol de a fi condamnat chiar la moarte, dar avocaţii săi au reuşit să obţină pedeapsa cu închisoare de 10 ani – pedeapsa minimă la acuzaţia respectivă – punând în evidenţă conduita exemplară a acuzatului pe timpul detenţiei precum şi neimplicarea lui în afaceri. Ei au anunţat că vor face apel faţă de sentinţa tribunalului.

Ahmed Abba a fost arestat în iulie 2015 în Maroua, în nordul extrem al Camerunului, după care a fost ţinut prizonier în secret timp de mai multe luni, fără vreo bază legală, timp în care a fost torturat, transmite RFI. El nu a putut contacta un avocat decât după patru luni de la arestare şi apoi a trebuit să mai aştepte încă două luni începerea procesului.

RFI a transmis tribunalului toate înregistrările corespondenţelor lui Abba pentru a dovedi că nicăieri acesta nu a făcut propagandă niciunui act terorist.

Ahmed Abba este corespondent RFI de limbă haoussa din 2014.

Cléa Kahn-Sriber, reprezentanta organizaţiei ”Reporters sans frontières” pentru Africa, susţine şi ea că acuzaţiile sunt nefondate: „Este vorba în mod clar de un act de intimidare. Guvernul camerunez vrea din nou să restricţioneze dreptul la liberă exprimare, mai ales în chestiunile legate de securitate şi de lupta contra Boko Haram”.

La rândul său Amnesty International a dat publicităţii un comunicat în care condamnă acest „proces nedrept”, pe care îl consideră „o parodie”.