Oficialul se află în ţara noastră pentru a treia oară. Scopul vizitei este reiterarea angajamentelor politice ale ţării, la nivel înalt, şi discutarea paşilor către durabilitatea programelor HIV şi Tuberculoză, majorarea investiţiilor naţionale, precum şi punerea în practică a alternativelor la încarcerare pentru consumatorii de droguri, precum şi îmbunătăţirea serviciilor de tratament, suport şi reabilitare.
 
Trimisul Special al ONU va avea mai multe întrevederi cu oficialii de la Chişinău, dar şi câteva deplasări în teritoriu, pentru a discuta problemele majore care ţin de răspunsul HIV şi tuberculoză şi politica balansată de prevenire şi combatere a consumului de droguri la nivel local.
 
Republica Moldova continuă să se confrunte cu o povară înaltă a infecţiei HIV, în special în grupurile cu risc înalt de infectare şi una din cele mai severe poveri a tuberculozei de pe continentul european. Consumatorii de droguri injectabile rămân în continuare un grup vulnerabil la HIV, TB şi hepatite virale.
 
Profesorul Michel Kazatchkine a dedicat ultimii 30 de ani luptei împotriva SIDA în calitate de medic, cercetător, administrator, avocat, politician şi diplomat. Excelenţa Sa a deţinut funcţii importante  în cariera sa, precum cea de Director al Agenţiei Naţionale pentru Cercetare a SIDA (ANRS) din Franţa (1998-2005) şi preşedinte al Comitetului Strategic şi Tehnic al OMS privind HIV/SIDA (2004-2007). Din 2005 până în 2007, profesorul Kazatchkine a deţinut funcţia de Ambasador francez pentru lupta împotriva HIV/SIDA şi a bolilor transmisibile, iar în 2007, a fost ales director executiv al Fondului Global de combatere a SIDA, TB şi Malariei.
 
În iulie 2012, profesorul Kazatchkine a fost desemnat Trimis Special al Secretarului General al ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est şi Asia Centrală. De asemenea, este membru al Centrului Global pentru Sănătate al Institutului Universitar pentru Studii Internaţionale şi de Dezvoltare de la Geneva şi membru al Comisiei globale privind politica în domeniul drogurilor.