"Teroriştii din Siria au arme chimice, iar partenerii noştri vestici cunosc acest lucru. Potrivit informaţiilor noastre, teroriştii au gaz muştar. Ni se spune că nu pot deţine şi gaz sarin, dar ar fi mai bine să ne abţinem de la astfel de afirmaţii fără echivoc. În realitate, situaţia arată diferit", a declarat Mihail Ulianov.

Ulianov a prezentat mai multe posibilităţi privind modul în care teroriştii din Siria ar putea obţine gazul sarin.

"În primul rând, îl pot produce. Este cunoscut faptul că au echipamentul şi expertiza necesare. Au chimişti foarte buni, care s-au pregătit la universităţi din Vest. Mai sunt două posibilităţi. Un depozit libian în care se aflau 720 de tone de arme chimice s-a aflat pentru mult timp în afara controlului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Ultima oară când experţii au vizitat această unitate, s-a descoperit că au rămas doar 500 de tone. Aşa că 220 de tone au dispărut - s-au evaporat sau au ajuns pe mâinile teroriştilor, în alte ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria", a spus diplomatul rus.

Mihail Ulianov a subliniat că Irakul este o sursă mai probabilă pentru obţinerea armelor chimice şi a dat de înţeles că Moscova nu are încredere în operaţiunea americanilor de distrugere a armelor chimice în Irak.

"După invadarea Irakului, SUA şi Marea Britanie au preluat controlul asupra unui depozit de arme chimice vechi care aparţineau regimului lui Saddam Hussein. Potrivit declaraţiilor americanilor, o parte din acest stoc a fost eliminat la faţa locului, iar o altă parte a fost scoasă din ţară. Acea operaţiune a fost însoţită de încălcări brutale ale Convenţiei privind armele chimice. Eliminarea armelor chimice este permisă numai sub supravegherea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Nu avem nicio dovadă că nu au fost eliminate toate armele chimice, iar o investigaţie în acest sens a fost evitată de către partenerii vestici", a conchis Ulianov.

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni susţin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a anunţat că, în urma rezultatelor unor teste "incontestabile", s-a stabilit că în cadrul atacului cu arme chimice din Siria a fost folosit gaz sarin sau o substanţă chimică asemănătoare.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).