Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situaţia la zi în Chişinău, ca urmare a condițiilor meteo

   1938

Situaţia la zi în Chişinău, ca urmare a condițiilor meteo 

Primăria municipiului Chişinău a făcut primele estimări a situaţiei din oraş creată în urma condiţiilor meteo de săptămâna trecută. În cadrul şedinţei operative convocate astăzi de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, serviciile municipale au făcut o analiză a modului cum s-a acţionat în ultimele zile şi au stabilit priorităţile de intervenţie pentru perioada următoare, pentru a asigura lichidarea consecinţelor intemperiei. 

Conform informaţiilor preliminare prezentate, în urma ninsorii din data de 20 şi 21 aprilie 2017, în Chişinău s-au produs următoarele pagube. 

- Au fost doborâţi sau afectaţi circa 10 mii de copaci, pe străzi, în curţile blocurilor locative, pe teritoriile instituţiilor de învăţământ şi medicale şi în parcuri.
- Au fost doborâţi 124 de piloni de electricitate, au fost înregistrate peste 1100 de rupturi de fire electrice şi au fost rupte 326 de cabluri torsadate de iluminat public.
- Toate liniile de contact ale Regiei Transport Electric au fost afectate. 
- Afectate liniile electrice şi reţelele de gaze din municipiu. 
- 9 instituţii de învăţământ au fost avariate. 
- Peste 3 mii de metri pătraţi de acoperiş a blocurilor de locuinţă au fost avariaţi. 
- Peste 80 la sută din copacii de pe teritoriul Parcului Dendrariu au fost afectaţi. 
- Peste 250 de maşini au fost avariate. 

Potrivit calculelor preliminare făcute de serviciile municipale, pagubele se estimează la 50 - 70 milioane lei. 
   
Până la această oră, la nivelul municipiului Chişinău toate străzile au fost deblocate, transportul public şi-a reluat activitatea în regim obişnuit, teritoriile cimitirelor au fost în mare parte curăţate, reuşindu-se evacuarea arborilor doborâţi şi a crengilor rupte. 

În continuare, până la sfârşitul zilei de astăzi, toate serviciile se vor mobiliza pentru a debloca accesul către toate instituţiile de învăţământ din municipiu, având în vedere că mâine elevii revin din vacanţă. 

De asemenea, urmează a fi deblocat accesul în toate curţile blocurilor de locuinţă, or, la moment, accesul în 5 curţi blocat total, iar în 10 cazuri este parţial blocat. 

În urma analizei situaţiei bazinelor acvatice de pe teritoriul municipiului Chişinău, dar şi a râului Bâc, serviciile au concluzionat că nu există riscul unor inundaţii, ci pot fi înregistrate revărsări ale apei pe anumite porţiuni ale râului Bâc.