Emmanuel Macron și Marine Le Pen încep lupta pentru turul al doilea al alegerilor din Franța

Candidatul de centru Emmanuel Macron și Marine Le Pen, șefa partidului de extremă-dreapta Frontul Național (FN), s-au plasat pe primele două poziții în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică din Franța.

Astfel, cei doi s-au calificat astfel în turul al doilea care va avea loc peste două săptămâni, conform rezultatelor finale anunțate luni de Ministerul de Interne, relatează Reuters.

Astfel, Macron a obținut 23,75% din voturi, plasându-se pe prima poziție. Este urmat de Le Pen, cu 21,53% din sufragii. Ambii candidați intră oficial în cel de-al doilea tur de scrutin.

Astfel, lupta pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale începe luni între proeuropeanul Emmanuel Macron şi liderul antiglobalizare al extremei-drepte, Marine Le Pen, doi candidaţi aflați pe poziții total antagoniste, dar care au, totuși, un punct comun: amândoi spun că reprezintă ruptura cu „sistemul”.

Primul tur de scrutin a fost marcat de o participare masivă la urne, de aproape 80% și desfășurat în contextul unor măsuri sporite de securitate pe fondul amenințării teroriste.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.