Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa

Centristul independent Emmanuel Macron a ieşit în fruntea primului tur de scrutin prezidenţial din Franţa cu 23,7 % fiind urmat de extremista de dreapta Marine Le Pen cu 21,7 %. E vorba pentru moment doar de estimări la ieşirea de urne, anunţă rfi.ro.

Pe locul trei, umăr la umăr, stângistul Jean-Luc Mélenchon şi conservatorul François Fillon, ambii creditaţi cu 19,5 procente. Benoît Hamon, estimat între 5% şi 6%, obţine cel mai slab scor al socialiştilor din 1969 încoace.

” Intoarcem în mod clar o pagină a istoriei politice franceze” – prima declaraţie a lui Emmanuel Macron agenţiei France Presse.

47 de milioane de francezi erau chemaţi la urne ca să-l aleagă pe succesorul socialistului François Hollande.

Turul al doilea al prezidențialelor este prevăzut la 7 mai cu preluarea funcției în scurt timp pentru un mandat de cinci ani. Alegeri parlamentare sunt apoi programate în iunie.

Cu ocazia turului întâi, desfășurat pe fondul amenințării teroriste, participarea s-a ridicat la circa 70%, unul dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani, potrivit Ministerului francez de Interne.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.