În Chişinău se evacuează copacii doborâţi şi crengile rupte de pe străzi şi din interiorul curţilor

Primăria Chişinău a informat că serviciile municipale evacuaează copacii doborâţi şi crengile rupte de pe străzi, din interiorul curţilor blocurilor locative şi de pe teritoriilor instituţiilor de învăţământ şi sănătate. Crengile rupte se depozitează, temporar, pe teritoriul Stadionului „Republican”, pentru a economisi timp şi a folosi la capacitate maximă unităţile de tehnică specializată.

În teritoriu se intervine, după cum urmează:

a)      ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” – 450 de muncitori şi 37 de unităţi de transport;

b)      Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare, prin intermediul întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ – 347 de muncitori, 28 de pădurari (care taie copacii mari ce au fost doborâţi), 12 unităţi de tehnică specializată „HACO”, 22 de tractoare şi 6 maşini cu remorcă.

c)      Sectorul  preturii de sector, 50 de ostaşi ai Forţelor Armate, care lucrează pe malul răului Bâc, unde evacuează crengile rupte, 50 de carabinieri pe străzile din centrul istoric şi 50 de ostaşi ai Forţelor Armate, pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt.

d)      Sectorul Râşcani – pretura a mobilizat peste 350 de muncitori şi în teren se acţionează cu 16 unităţi de transport. Se intervine la evacuarea arborilor doborâţi şi a crengilor rupte pe străzile Grigore Vieru, Renaşterii Naţionale (inclusiv în zona din preajma Circului din Chişinău), Calea Orheiului, Doina, Ceucari, Studenţilor, Moscova, Kiev, Bogdan Voievod, Florilor, Miron Costin, Dimo.

e)      Sectorul Botanica – pretura acţionează pentru deblocarea căilor de acces în interiorul curţilor blocurilor de locuinţă şi curăţarea teritoriilor instituţiilor de învăţământ, evacuând copacii doborâţi şi crengile rupte. Se intervine cu mai multe echipe pe bd. Decebal, unde a fost afectat destul de serios iluminatul public.

f)      Sectorul Ciocana – de dimineaţă, pretura intervine pe următoarele străzi: Otovasca, Uzinelor, Mircea cel Bătrân, Studenţilor, Voluntarilor, Meşterul Manole şi Coloniţa. Se acţionează, de asemenea, la evacuarea arborilor doborâţo şi a crengilor rupte de pe teritoriul instituţiilor medicale şi de învăţământ.

g)      Sectorul Buiucani – pretura a început intervenţia de la str. Puşkin, str. M. Kogălniceani, în direcţia spre Calea Ieşilor. Arborii tăiaţi şi crengile rupte se evacuează direct la depozitul din zona Pruncul.

Regia „Lumteh” intervine la refacerea reţelei de iluminat public din oraş, în teren fiind antrenate 7 echipe, dotate cu tehnică specială, iar 18 specialişti din cadrul întreprinderii lucrează împreună cu echipele serviciilor de salubrizare.

De menţionat că în urma ninsorii, au fost doborâţi 108 piloni de electricitate, au fost înregistrate 650 de rupturi de conductoare şi au fost rupte 326 de cabluri de iluminat public, o situaţie fără precedent în istoria oraşului Chişinău.

Regia „Autosalubritate” evacuează gunoiul conform unui grafic special, având în vedere că toate platourile de depozitare a deşeurilor sunt pline în mare parte cu crengi rupte. De asemenea, întreprinderea a pus la dispoziţia serviciilor de salubrizare mai multe unităţi de tehnică specializată, pentru evacuarea crengilor.

Pe mai multe adrese au intervenit grupuri de voluntari, care lucrează alături de serviciile municipale.

Pe această cale, Primăria a lansat repetat un apel către cetăţeni să se implice, în măsura posibilităţilor, la lichidarea consecinţelor intemperiei. În mod prioritar, să elibereze căile de acces de crengi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.