Într-o singură zi, în Republica Moldova a nins cât pentru o lună

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În zona centrală și de sud a Republicii Moldova au căzut cantități record de precipitații. Astfel, într-o singură zi s-a înregistrat norma pentru o lună întreagă. În Chișinău, stratul de zăpadă măsoară 57 cm, la Leova – 40 cm, iar la Cahul – 50 cm.

Temperaturile vor crește în următoarele zile, iar toată zăpada se va topi, formându-se cantități foarte mari de apă.

Este important ca, în următoarele 2-3 zile, să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râulețe, râuri, întru asigurarea unei capacități cât mai mare de evacuare a apei, spun specialiștii de la Ministerul Mediului.

Cei de la Apele Moldovei au constatat astăzi, formarea mai multor stăvilare din arbori căzuți, pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chișinău. Se intervine pentru dezafectarea acestor obstacole, asigurându-se o capacitate cât mai mare de evacuare a apei, întru evitarea inundațiilor.

Specialiștii de la Mediu solicită ajutor și din partea cetățenilor. Proprietarilor de bazine acvatice (în Republica Moldova sunt peste 4000 de iazuri) li se recomandă să monitorizeze îndeaproape nivelul apei, asigurând după necesitate evacuarea controlată (și coordonată respectiv cu instituțiile abilitate) a apei, pentru evitarea ruperii digurilor și a provocării inundațiilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...