Maroni şi Zaia sunt lideri ai Ligii Nordului, formaţiune antiimigraţie şi eurofobă, care anunţa la un moment dat că şi-a propus ca obiectiv "independenţa" Padaniei, regiune imaginară din jurul fluviului Pad din nordul peninsulei.

La referendumul anunţat vineri cetăţenii din Lombardia şi Veneţia urmează să fie întrebaţi dacă doresc mai multă autonomie faţă de guvernul central în mai multe domenii, chestiunea în discuţie fiind de fapt dacă vor să transfere mai puţin din banii pe care îi dau ca impozite către alte regiuni ale Italiei, mai puţin bogate.

Potrivit media italiene, suma aflată în joc trece de 70 de miliarde de euro pe an, ca impozite colectate în Lombardia — care produce un sfert din PIB-ul Italiei — şi în Veneţia, bani care teoretic ar putea rămâne în cele două regiuni.

Dacă răspunsul predominant la referendum va fi "Da", acest lucru va întări poziţia guvernatorilor celor două regiuni în negocierile cu Roma, mai notează media italiene.

Nordul Italiei — bastionul Ligii Nordului — este de multe ori considerat a fi în oarecare măsură "exploatat" de sudul italian, având în vedere sutele de miliarde de euro transferate în ultimele decenii către sudul mai sărac.

O serie de miniştri italieni au apreciat că demersul anunţat de Maroni şi Zaia este "ineficace şi costisitor". "În loc să cheltuie aproape 50 de milioane de euro din banii contribuabililor pentru un referendum consultativ, Maroni ar face mai bine să ceară guvernului să lanseze o dezbatere" în această problemă, a apreciat ministrul agriculturii, Maurizio Marina, denunţând "o logică de propagandă politică".