Avertizare. Odată cu topirea zăpezii există un risc real de inundații în țară

inundatii
Foto: blog.icy.ro

În ultimele 24 de ore, în zona centrală și de sud a Republicii Moldova au căzut cantități record de precipitații (ninsoare și ploaie), doar într-o zi s-a înregistrat norma pentru o lună. În Chișinău avem 57 cm de zăpadă, la Leova 40 cm, iar la Cahul 50 cm, iar temperaturile vor crește progresiv în următoarele zile, astfel, în doar câteva zile, toată zăpada se va topi, formându-se cantități foarte mari de apă.

Este important ca, în următoarele 2-3 zile, să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râulețe, râuri, întru asigurarea unei capacități cât mai mare de evacuare a apei. Specialiștii de la Apele Moldovei au constatat astăzi, formarea mai multor stăvilare din arbori căzuți, (cu coronamentul verde, au o capacitate foarte mare de detenție a apei) pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chișinău.

La moment, se intervine pentru dezafectarea acestor obstacole, asigurându-se o capacitate cât mai mare de evacuare a apei, întru evitarea inundațiilor. În acest sens, solicităm, tuturor reprezentanților APL să inspecteze zonele de evacuare a apei din localitățile rurale și urbane, eventual să înlăture (neîntârziat) aceste stăvilare formate din arbori căzuți, pentru a ajuta la prevenirea inundațiilor. Totodată, solicităm cetățenilor să participe activ la aceste procese, având în vedere că, în anumite localități, astfel de situații sunt multiple, iar primăriile au de obicei posibilități modeste de intervenție. La fel, solicităm proprietarilor și deținătorilor de bazine acvatice (în RM sunt peste 4000 de iazuri) să monitorizeze îndeaproape nivelul apei, asigurând după necesitate evacuarea controlată (și coordonată respectiv cu instituțiile abilitate) a apei, pentru evitarea ruperii digurilor și a provocării inundațiilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente