Ninsorile au afectat fondul forestier naţional, iar cel mai mult vor avea de suferit păsările

17934600_1916573938619273_6696366331047968768_n
Foto: instagram.com/iam_iana_/

Ninsorile din ultimele 24 de ore au afectat fondul forestier naţional şi au prejudiciat într-o anumită măsură ecosistemele din ţară, a afirmat Ion Talmaci, vicedirector tehnic la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), solicitat de MOLDPRES.

„Este prima dată în ultimii ani când se înregistrează în luna aprilie precipitaţii abundente sub formă de zăpadă şi lapoviţă. Ultimele monitorizări în întreprinderile silvice arată că au avut loc rupturi şi deteriorări de arbori. Din cauza acestora în spaţiul silvic gestionat de Agenţia „Moldsilva” au fost stopate lucrările de recoltare a masei lemnoase, de ajutorare a regenerării silvice. De asemenea, a fost suspendată şi combaterea aeriană a dăunătorilor, programată pentru perioada 17-25 aprilie”, a menţionat Ion Talmaci.

Întrebat despre situaţia faunei, Talmaci a specificat că un anumit dezechilibru în natură se va produce. „Cel mai mult vor avea de suferit păsările, care au depus ouăle şi de fapt sunt mai vulnerabile. Animalele vor suporta mai uşor consecinţele frigului neaşteptat, însă în genere natura sălbatică se acomodează mai repede la condiţiile meteorologice şi starea vremii oricât de nefastă n-ar fi aceasta”.

În context, Ion Talmaci a relevat că o situaţie similară când pădurea a avut de suferit în urma precipitaţiilor a fost notată în noiembrie 2000. „Atunci, chiciura a afectat peste 50 de mii de hectare de spaţiu forestier, preponderant în raioanele Şoldăneşti, Soroca şi Rezina. Ca urmare, în aceste localităţi a fost modificată aproape în întregime tehnologia materialului silvic”, a informat vicedirectorul ICAS.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente