Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a anunţat joi seara, că în urma temperaturilor scăzute şi a precipitațiilor abundente, pomii fructiferi au fost afectați diferențiat, în funcție de specie, limitele de rezistență la temperaturi scăzute a organelor de rod.
Pe primul loc în ordinea sensibilității se află caişii, piersicii și nucii, fiind afectați în măsură mai mare din cauză că faptului că sunt specii termofile. Mai puțin au avut de suferit cireșii și vișinii, deoarece la aceste specii polenizarea florilor deja a avut loc. La pruni există probabilitatea mai avansată a distrugerii organelor florale, îndeosebi a pistilului.
Mai bine stau lucrurile în livezile din grupa semânțoase. Merii se află în faza de buton floral și rezistența la temperaturile minimale este mai mare. Culturile cerealiere de toamnă și vița de vie nu au avut de suferit. Au fost afectate suprafețele însămânțate cu rapiță.
Totodată, în unele raioane s-au format grupuri de monitorizare a pagubelor.