Controlul comun în punctul de trecere „Pervomaisc – Cuciurgan” va demara la sfârșitul lunii mai

Controlul în comun în punctul de trecere „Pervomaisc – Cuciurgan” va demara la sfârșitul lunii mai 2017, astfel toate persoanele ce vor traversa prin acest punct de trecere, inclusiv și locuitorii regiunii transnistrene, vor avea de beneficiat de serviciile acordate de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Cât priveşte controlul vamal, la etapa iniţială, angajații Serviciului Vamal se vor afla pe direcţia ieşirii din Republica Moldova (intrării în Ucraina), iar controlul și vămuirea mărfurilor se va efectua doar pentru regimul vamal de export și reexport.

După încheierea primei etape, organele de control ale ambelor părţi vor trece la realizarea deplină a activităţii lor, conform schemei tehnologice care a fost aprobată anterior.

Reprezentanții autorităților control de frontieră și ai autorităților de control vamal al Republicii Moldova și Ucrainei au semnat pe 18 aprilie, la punctul de trecere „Cuciurgan”, două acte pentru efectuarea etapizată a controlului în comun în punctul de trecere „Pervomaisc – Cuciurgan”.

Astfel, potrivit actelor semnate,  la cerere, Poliția de Frontieră va asigura înregistrarea faptului traversării persoanei în sistemul informațional, respectiv beneficiul se va marca prin:

– posibilitatea de legalizare a faptului intrării sau ieșirii persoanelor în / din Republica Moldova, la autoritatea oficială în cel mai simplu mod, nemijlocit în punctul de trecere;

– persoana (cetățeanul străin) se va scuti automat de obligativitatea de a se deplasa în cel mai apropiat punct, unde aceasta poate să declare faptul intrării în Republica Moldova;

– imediat, în călătoria următoare, persoana (cetățeanul străin) nu va risca să fie sancționată pentru intrarea și șederea ilegală pe teritoriul țării;

– în privința persoanei și a mijlocului de transport cu care acesta a traversat se va forma istoricul traversărilor, respectiv ulterior la necesitate acesta va putea să solicite și să obțină informația oficială de la Poliția de Frontieră privind traversările personale.

Un serviciu separat ce va putea fi acordat de către Poliția de Frontieră în punctul de trecere „Pervomaisc – Cuciurgan” va fi  consultarea persoanelor privind regulile de traversare a frontierei de stat, cerințele stabilite față de documentele necesare; condițiile de intrare/ședere și ieșire a cetățenilor străini și a mijloacelor de transport în/din teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul va fi acordat nemijlocit prin comunicare reală cu un specialist în domeniu.

Un alt serviciu va fi eliberarea vizelor Republicii Moldova la frontieră pentru străini în situații excepționale.

Acest serviciu va asigura posibilitatea de a primi vize pe termen scurt pentru intrare și ședere pe teritoriul Republicii Moldova în următoarele condiții:

– în caz de urgenţă, determinată de dezastre, calamităţi naturale sau accidente;

– în caz de deces sau de îmbolnăvire gravă a unei rude aflate pe teritoriul Republicii Moldova, confirmat/confirmată printr-un document eliberat de autorităţile competente;

– în cazul echipajelor şi pasagerilor navelor sau aeronavelor aflate în situaţii de urgenţă, care sînt nevoite să acosteze ori să aterizeze ca urmare a unor defecţiuni, intemperii sau a pericolului de atac terorist;

– în cazul funcţionarilor din cadrul organizaţiilor internaţionale, delegaţi să îndeplinească misiuni oficiale în Republica Moldova într-un interval de timp scurt, care nu va depăşi perioada de 15 zile calendaristice;

– în cazul participanţilor la acţiunile internaţionale, organizate în Republica Moldova cu acordul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dacă intervalul de timp dintre data informării participanţilor şi data acţiunii nu permite obţinerea vizelor.

Cerințele față de călători, precum și procedurile de control ce vor fi efectuate în punctul de trecere „Pervomaisc – Cuciurgan” nu se vor deosebi de cele aplicate în alte puncte de trecere, din potrivă la prima etapă acestea vor fi simplificate.

Republica Moldova are experiență în organizarea și realizarea controlului în comun la frontiera moldo-ucraineană. Astfel în anul 2005 au fost lansate patru puncte de trecere în care s-a organizat controlul în comun „Criva – Mamalîga”, „Briceni – Rosoșeni”, „Larga – Chelimențî”, „Giurgiulești – Reni”.

Reamintim: controlul comun în punctul de trecere ”Pervomaisc-Cuciurgan”a fost aprobat la data de 11 martie 1997, odată cu semnarea „Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene”.

Ulterior, la data de 4 noiembrie 2015 a fost semnat şi un protocol între autoritățile control de frontieră și autoritățile de control vamal al Republicii Moldova și Ucrainei privind organizarea controlului în comun în punctul de trecere internațional „Pervomaisc – Cuciurgan” pe teritoriul Ucrainei.

La data de 22 ianuarie 2016 a fost aprobat documentul tehnic „Schema tehnologică de organizare a controlului în comun a persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și bunurilor în punctul de trecere „Pervomaisc – Cuciurgan”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare